NSRS usvojio zaključke o ‘antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH’

Narodna skupština bh. entiteta Republike Srpske usvojila je “Informaciju u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH” u osam zaključaka, o čemu su poslanici i lideri stranaka raspravljali prije toga na višesatnoj sjednici. 

U zaključcima se navodi da se obavezuju sve “institucije Republike Srpske da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”.

Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, obraćanje zastupnicima u Skupštini počeo je izjavom “Goodbye BiH, welcome RSexit”.

Dodik je na kraju svog govora rekao da vjeruje da će za 60 dana biti bliži toj rečenici, prenosi Anadolija.

“Mislim da je nepotrebno ponavljati kako se urušava suverenitet, kako se nameće, kako se prave floskule, izigravanje Ustava kako nam vrijeđaju inteligenciju kada donose odluku o imovini, a sada nešto sasvim drugo. Ovaj put je Ustavni sud otišao dalje time što je odlučujući o ustavnosti jednog zakona ili jednog člana sebi dao za pravo da kvalifikuje titulara i donosi odluku prebacujući imovinu na BiH, kojoj to ne pripada”, rekao je Dodik.

Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), rekao je da misli da će to pitanje teško biti riješeno bez diplomatije.

“Naše mjere trebaju biti osmišljene, sprovodive i održive”, kazao je Šarović i dodao da zahtjevi trebaju biti ostvarivi.

Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), rekao je da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za svaku osudu. Prema njegovim riječima, ogroman utjecaj na Ustavni sud ima Stranka demokratske akcije (SDA).

“Podnose se apelacije s poznatim ishodima”, kazao je Borenović i dodao da je najveći problem Bosne i Hercegovine način donošenja odluka u Ustavnom sudu, gdje se odluke donose preglasavanjem.

Usvojeni zaključci

Na sjednici održanoj na zahtjev entitetske predsjednice Željke Cvijanović usaglašeni su zaključci koji su na kraju i usvojeni. 

Prvi je zaključak da Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje privrženost Republike Srpske Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini, posebno izvornom tekstu Ustava Bosne i Hercegovine kao Aneksa IV.

“Narodna skupština Republike Srpske obavezuje predstavnike Republike Srpske u instuticijama Bosne i Hercegovine da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH”, jedan je od zaključaka.

Ako entitetski zastupnici usvoje te zaključke, Narodna skupština zadužit će Vladu Republike Srpske da nastavi ranije započete pregovore s Vladom Federacije BiH s ciljem definiranja granične linije između dva entiteta, a u skladu s Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

“Narodna skupština Republike Srpske obavezuje predstavnike Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu i do poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH vezano za poljoprivredno zemljište Republike Srpske”, navodi se u usaglašenim zaključcima.

‘Kršenje Dejtonskog sporazuma’

U njima se navodi i da Narodna skupština Republike Srpske naglašava da je Republika Srpska potpisnica svih aneksa Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, samim tim i Aneksa IV, koji je Ustav Bosne i Hercegovine.

“Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera”, navodi se u zaključcima.

Osim toga, Narodna skupština Republike Srpske traži da predstavnici entiteta u institucijama Bosne i Hercegovine obavijeste Narodnu skupštinu Republike Srpske o provođenju tih zaključaka u roku 60 dana.

Odluka Ustavnog suda BiH

U informaciji predsjednice Republike Srpske u vezi s antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koja se razmatra na posebnoj sjednici, navodi se da Ustavni sud Bosne i Hercegovine, osporavajući član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodjelu teritorije među entitetima u omjeru 49 prema 51 posto.

U obraćanju zastupnicima Cvijanović je rekla da je potrebno zaustaviti proces antiustavnog djelovanja pojedinih institucija na nivou Bosne i Hercegovine, navodeći da posljednjom odlukom Ustavni sud nije prekršio samo Ustav nego i svoju raniju odluku kojom je potvrdio pravo vlasništva entitetima.

“Odluka Ustavnog suda BiH prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture Republike Srpske je nesprovodiva”, rekla je Cvijanović.

Izvor: Al Jazeera i agencije