NSRS slijedi Dodikovu politiku: Veto na posjetu Mila Đukanovića BiH

Mehanizam vitalnog interesa predstavlja jedno od najvažnijih ustavnih rješenja u zaštiti interesa RS-a, rekao Dodik (EPA)

Narodna skupština Republike Srpske je potvrdila odluku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je po dvije osnove, kada je riječ o odlukama Predsjedništva BiH, povrijeđen vitalni entitetski interes, javljaju bh. mediji.

Stavljen je veto na odluku Predsjedništva BiH kada je riječ o zvaničnoj posjeti predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića Bosni i Hercegovini, planiranoj za 2. i 3. mart ove godine, a prihvaćena je i Dodikova kvalifikacija da je štetna po vitalne interese RS-a i odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine (Frontex).

Milorad Dodik je u Narodnoj skupštini RS-a rekao da bi i za BiH i za crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića bilo najbolje da se odgodi njegova zvanična posjeta BiH, zbog dešavanja u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom u toj državi, prenosi Fena.

Protiv Frontexa na granici

Obrazlažući zašto smatra da je ta posjeta štetna po vitalni interes RS-a, zbog čega je zatražio i izjašnjavanje entitetskih parlamentaraca, Dodik je naveo da je bio protiv posjete Đukanovića BiH u ovom trenutku, te da kao legitimni predstavnik RS-a ima pravo da traži zaštitu nacionalnog interesa. 

Tvrdi da je sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojila Skupština Crne Gore, “usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve”. 

Dodik je dodao i da mehanizam vitalnog interesa predstavlja jedno od najvažnijih ustavnih rješenja u zaštiti interesa RS-a, koje je dato Narodnoj skupštini RS. 

Govoreći o sporazumu s Frontexom, koji je također odbio na sjednici Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da je taj sporazum „štetan za BiH, ali i za RS, jer isključuje MUP iz bilo kakvih aktivnosti”. 

Kazao je da RS ne odbija razgovore, ali ne može da prihvati da MUP ne bude uključen. 

Izvor: Agencije