NSA: Prijetnja ISIL-a i dalje raste

Clapper je upozorio kako prijetnja koju predstavlja ISIL raste kako se ta grupa širi na Libiju i gradi globalnu mrežu ćelija (AP)

Prijetnja koju predstavlja oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) i dalje raste, uprkos vojnoj akciji protiv ovih boraca u samom srcu teritorije koju oni kontroliraju, izjavio je direktor američke Nacionalne obavještajne agencije (NSA) James Clapper.

On je u godišnjem izvještaju američkom Kongresu o najvećim prijetnjama po Sjedinjene Američke Države istakao kako je ISIL „sve sposobniji za upravljanje i poticanje napada na širok raspon meta u čitavom svijetu“, prenijela je agencija AP.

On je dodao i kako nasilje koje vrše ova i slične grupe predstavlja sve veću prijetnju po SAD, te kako su posebno opasni borci iz američkih redova.

Ti „domaći nasilni ekstremisti“ bi mogli naći inspiraciju u prošlogodišnjem napadu na vojnu bazu u Chattanoogi, u saveznoj državi Tenesi, kao i napadu na centar za socijalni rad u San Bernardinu u Kaliforniji.

Globalna mreža

Na domaće ekstremiste će utjecaj imati i „visoko sofisticirani mediji“ ISIL-a, kao i „pojedinci u SAD i inostranstvu koji primaju direktna naređenja i konkretne upute od članova ili lidera ISIL-a“, istakao je Clapper.

Koalicija na čelu sa SAD pomaže lokalnim snagama u Iraku i Siriji u borbi protiv pripadnika ISIL-a, gađajući iz zraka njihove vođe i naftna postrojenja.

Clapper je, međutim, upozorio kako prijetnja koju predstavlja ISIL raste kako se ta grupa širi na Libiju i gradi globalnu mrežu ćelija, pristalica i naoružanih grupa koji im izražavaju lojalnost.

„ISIL je postao nadmoćnija teroristička prijetnja zahvaljujući svom samoproglašenom halifatu u Siriji i Iraku, svojim ograncima u drugim državama i svojom sve većom sposobnošću da upravlja i inspirira napade na široki spektar meta u čitavom svijetu“, istakao je šef američkih obavještajaca.

Izvor: Agencije