Oglasi

Novoj turskoj partiji dozvoljeno učešće na izborima

U partiju Iyi nekoliko sati prije donošenja odluke pristupilo je 15 opozicionih parlamentaraca kako bi osigurali njeno učešće na izborima.
Najvjerodostojniji izazov Erdoganu je, kako mnogi smatraju, Meral Aksener, bivša ministrica unutrašnjih poslovaEPA

Turska izborna komisija odlučila je da novoj Partiji Iyi, što u prevodu znači "dobra partija", dozvoli da učestvuje na vanrednim izborima 24. juna, javljaju danas turski mediji.

Odluka je objavljena nekoliko sati nakon što je 15 parlamentaraca glavne opozicione stranke saopštilo da prelazi u Partiju Iyi kako bi osigurali njeno učešće na predstojećim izborima, prenosi Reuters.

Zbog tehničkih pitanja, bilo je neizvjesno da li će vlasti dozvoliti da nova stranka uzme učešće na izborima.

Ovosedmična odluka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da izbore održi više od godinu dana ranije nego što je bilo predviđeno zatekla je nespremnu tursku opoziciju, napominje britanska agencija.

Opozicija nespremna

Najvjerodostojniji izazov Erdoganu je, kako mnogi smatraju, Meral Aksener, bivša ministrica unutrašnjih poslova koja je prošle godine osnovala nacionalističku Partiju Iyi, navodi Reuters.

Izbori će biti održani 24. juna, a važni su s obzirom da je na prošlogodišnjem referendumu odobrena odluka o prelasku s parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja u toj zemlji. Redovni izbori u Turskoj planirani su za novembar naredne godine.

Shodno ustavom odobrenim ustavnim promjenama, turski Parlament će brojati 600, umjesto dosadašnjih 550 zastupnika i imat će mandat od pet, za razliku od dosadašnje prakse od četiri godine. Predsjednik države će dobiti znatno veće ovlasti, a ukida se pozicija premijera.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.