Novinari BBC-ja u štrajku zbog otkaza

Novinari britanske medijske kuće počeli su 24-satni štrajk zbog otpuštanja viška zaposlenih, što će se odraziti na emitiranje programa.

Velika Britanija, BBC, Štrajk, Novinari, Otpuštanje radnika
BBC je od 2004. godine izgubio blizu 7.000 radnih mjesta [Getty]

Novinari BBC-ja počeli su u ponedjeljak 24-satni štrajk u znak protesta protiv otpuštanja, što bi moglo prouzrokovati prekide u radijskim i televizijskim emisijama te britanske mreže.

Štrajk je organiziran na poziv Nacionalne novinarske unije (NUJ), nakon neuspjeha pregovora o preraspoređivanju 30 zaposlenika kojima prijeti otkaz.

Devet zaposlenika kojima prijeti otkaz radi na BBC-ju u Škotskoj, a ostali u podružnicama Five Live, Asian Network i World Service, prenosi Hina.

Očuvati kvalitetno novinarstvo

Generalna sekretarica sindikata Michelle Stanistreet rekla je da "članovi NUJ-a rade na tome da se očuvaju radna mjesta i kvalitetno novinarstvo u korporaciji".

"Ljutiti su i razočarani žalosnim odlukama vrha BBC-ja - odlukama po kojima novinari ostaju bez posla, a novinarstvo i kvalitetan program su ugroženi", dodala je.

Glasnogovornik BBC-ja je rekao da uprava razumije "koliko situacije koje uključuju otpuštanja mogu biti teške i bolne", ali da je razočaran ovim štrajkom, dok se svim silama trudi da optimizira preraspoređivanje osoblja i dijalog sa sindikatima.

Kako navodi NUJ, BBC je od 2004. godine izgubio blizu 7.000 radnih mjesta.

Sindikat traži šestomjesečni moratorij na otpuštanja.

Do 2017. godine ta javna medijska kuća planira ukinuti 2.000 radnih mjesta, a izradu programa će temeljito preispitati u okviru velikog plana smanjenja troškova.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.