Novinar Al Jazeere uhapšen u Njemačkoj

Al Jazeerin novinar je u trenutku hapšenja bio na putu u Dohu

Ahmed Mansour, novinar Al Jazeere, uhapšen je na berlinskom aerodromu na osnovu egipatske potjernice.

Pripadnici snaga sigurnosti na aerodromu rekli su mu da će sud naknadno donijeti odluku o pritvoru, na osnovu krivične prijave koja je protiv njega podnesena, kazao je Mansour u telefonskom razgovoru za Al Jazeeru.

“Nalazim se u pritvoru na aerodromu u Berlinu. Zaustavile su me aerodromske službe zbog Interpolove potjernice na osnovu zahtjeva egipatske vlade. Iako sam ih obavijestio da posjedujem dokument koji dokazuje da nisam na interpolovoj listi, te da su svi slučajevi protiv mene falsifikovani, nažalost, ostali su ustrajni u tome da budem priveden. Obaviješten sam da će me proslijediti ili u zatvor ili nadležnom sudiji koji će donijeti konačnu odluku. Odbio sam potpisati dokument o hapšenju do dolaska mojih advokata. Advokat je stigao, ali ga još nisam vidio. Nadam se najboljem ishodu, jer nije za očekivanje da država poput Njemačke podržava dikatotorski režim u Egiptu i ispunjava njegove zahtjeve. Posebno kada imam pisani dokument da interpol odbacuje sve zahtjeve vezane za moje navodne zločine”, kazao je Mansour. 

Televizijski voditelj Al Jazeere Arabic u trenutku hapšenja bio je na putu u Dohu, nakon što je u srijedu u Njemačkoj snimio posljednju epizodu svoje emisije Bez granica.

Gost posljednje epizode bio je njemački ekspert Guido Steinberg.

Presuda u Egiptu

U oktobru prošle godine sud u Kairu osudio je Ahmeda Mansoura na 15 godina zatvora po optužbi da je mučio advokata na Trgu Tahrir tokom protesta 25. januara 2011. godine.

Al Jazeera je negirala ovakve optužbe, koje dolaze nakon što su u Egiptu osuđeni drugi novinari, uključujući Bahera Mohameda, Petera Grestea i Mohameda Fahmyja.

“Nepravedno suđenje zajedno s lažnim optužbama još je jedan dokaz pokušaja da se ušutkaju novinari, uništi njihova reputacija i ometa njihov posao”, kazao je glasnogovornik Al Jazeere.

“Ahmad Mansour je bio meta više od 150 lažnih optužbi egipatskih vlasti”, dodao je.

Odluka Interpola

Međunarodna policjska agencija Interpol odbila je krajem oktobra zahtjev egipatske Vlade da izda crvenu potjernicu za Mansourom.

Pravni tim Al Jazeere primio je dopis o odluci uprave Interpola.

Interpol je obavijestio Vladu Egipta i nacionalne urede svih zemalja članica te organizacije da je zahtjev egipatske Vlade odbijen zato što ne ispunjava zakonske uvjete za izdavanje potjernice.

Izvor: Al Jazeera