Novi udarac britanskoj ekonomiji: Honda zatvara fabriku u Swindonu

Takahiro Hachigo kaže da Brexit nije glavni razlog za zatvaranje Hondine fabrike (Reuters)

Honda je objavila da će 2021. godine zatvoriti fabriku u zapadnoj Engleskoj, u kojoj radi 3.500 ljudi, što će biti još jedan udarac ekonomiji Velike Britanije, koju 29. marta čeka razlaz s Evropskom unijom.

Japanski proizvođač automobila tu je odluku najavio na konferenciji za novinare u utorak, gdje je njegov predsjednik i izvršni direktor Takahiro Hachigo rekao da se odluka kompanije najviše bazira na, kako je rekao, globalnoj konkurentnosti u svjetlu potrebe za jačanjem proizvodnje električnih automobila.

Brexit, kako tvrdi, nije bio glavni razlog za odluku o zatvaranju fabrike.

„Iz ove perspektive još ne znamo kakve će promjene donijeti Brexit. Moramo čekati da vidimo kako će se razvijati situacija“, dodao je Hachigo.

On je rekao da će kompanija odmah početi razgovore sa ugroženim radnicima iz fabrike u Swindonu.

‘Bez Honde, Swindon je gotov’

„Jako žalim zbog ovoga, ali to je bio najbolji izbor u ovim okolnostima“, rekao je čelnik Honde.

Honda u fabrici u Swindonu, 115 kilometara zapadno od Londona, proizvodi popularni model Civic, s kapacitetom od 150.000 vozila godišnje.

Restrukturiranje kompanije, kako kaže, za cilj ima podešavanje operacija u periodu u kojem jačan potražnja u Aziji i Sjevernoj Americi.

Britanski ministar privrede Grek Clark, odluku Honde je nazvao „devastirajućom“ za Swindon i Veliku Britaniju.

„Ova vijest predstavlja težak udarac za hiljade obučenih i predanih radnika koji su uposleni u fabrici, njihove porodice i sve one koji su zaposleni u lancu snabdijevanja“, poručio je Clark u saopštenju.

Radnica u finansijama Sue Davis se u izjavi za AFP složila da će zatvaranje fabrike biti „devastirajuće“.

„Bez Honde, Swindon je gotov. Moj bivši suprug radi tamo već 20 godina, a sada će ostati bez posla. To je zaista loša vijest“, rekla je ona.

Nissan smanjio kapacitet 

Hondin odlazak iz Velike Britanije je novi udarac za autoindustriju ove zemlje, nakon što je nedavno Nissan „iz poslovnih razloga“ smanjio proizvodnju u fabrici u Sunderlandu.

Nedvano, Toyota je upozorila da neće biti načina da se izbjegne negativan utjecaj izlaska Velike Britanije iz Evropske unije bez dogovora, što, kako vrijeme odmiče, a premijerka Theresa May ne uspijeva uvjeriti parlament da prihvati njen sporazum sa EU-om, postaje sve izglednija opcija.

Izvršni potpredsjednik Toyote Shigeki Tomoyama rekao je da fabrika ovog giganta u Burnastonu, u kojoj se prouzvodi 600 automobila dnevno, radi na sistemu „sve na vrijeme“, te da počiva na glatkom protoku komponenti iz Evropske unije.

„Ako se dijelovi s kontinentalnog dijela Evrope ne budu mogli prevoziti, morat ćemo zaustaviti proizvodnju“, upozorio je on.

Od referenduma iz 2016. godine, na kojem su Britanci izglasali izlazak iz EU-a, japanski elektronski giganti Sony i Panasonic, kao i nekoliko banaka, izmjestili su dijelove operacija u druge zemlje.

U Velikoj Britaniji posluje oko 1.000 japanskih kompanija, sa 140.000 zaposlenih.

Izvor: Agencije