Novi spor Egipta i Turske zbog ‘okupacije’ Konstantinopolja

Prošle godine Erdogan je obećao da će muzej Aja Sofija ponovo pretvoriti u džamiju (Anadolija)

Tenzije između Egipta i Turske ne pokazuju znakove slabljenja nakon što je egipatski religijski autoritet, Darul-ifta, osmanlijsko osvajanje Konstantinopolja 1453. nazvao “okupacijom”.

Izjava je objavljena na Facebook-stranici Darul-ifte, uz atak na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koga optužuje za korištenje religije za “kolonijalne ambicije” u inozemstvu.

“Aja Sofija sagrađena je kao crkva 537, tokom bizantijskog perioda, i takva je ostala u sljedećih 916 godina, kada su Osmanlije 1453. okupirale Istanbul (Konstantinopolj) te je pretvorile u džamiju”, tvrdi egipatski autoritet nadležan za religijske ukaze.

‘Nesretna i ružna’ objava

Nakon što je objava izazvala buru na društvenim mrežama, Darul-ifta je sljedećeg dana ispravila objavu.

“Nekoliko puta dokumentima i dokazima utvrdili smo da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nastavlja koristiti fetve i oružje da u ime religije ustoliči tiraniju kod kuće te opravda svoje ambicije u inozemstvu u ime navodnog halifata”, navedeno je.

“Kad je riječ o osvajanju Konstantinopolja, to je veliko islamsko osvajanje koje je nagovijestio Poslanik, neka je na njega Božiji mir i blagoslov, a izveo ga je veliki sultan Mehmed II el-Fatih. No, Erdogan nije Mehmed el-Fatih i nema veze s njim”, dodaje se.

Ali Erbas, čelnik turskog religijskog organa, objavu Darul-ifte nazvao je “nesretnom i ružnom”.

Prošle godine, turski predsjednik obećao je da će muzej Aja Sofija ponovo pretvoriti u džamiju.

To nije prvi put da egipatski religijski autoritet optužuje Erdogana za upotrebu religije za nametanje turske hegemonije nad arapskim zemljama koje je Osmanlijsko Carstvo ranije osvojilo.

Svrgavanje Morsija

“Turski predsjednik i njegove pristalice nisu imune na korištenje religijskog diskursa općenito, te fetvi, za pokrivanje svojih vojnih operacija”, objavili su u februaru.

Odnosi između Turske i Egipta praktično ne postoje otkad je egipatska vojska, koju je vodio sadašnji predsjednik Abdel-Fattah el-Sisi, 2013. svrgnula demokratski izabranog Mohameda Morsija, bliskog Erdoganovog saveznika.

Erdogan je govorio da “nikad neće razgovarati s nekim” poput Al-Sisija te je pozivao na oslobađanje pripadnika Muslimanske braće iz egipatskih zatvora.

“Tamo je autoritarni sistem, čak i totalitarni”, rekao je Erdogan za Al-Sisijevu vlast.

Dvije zemlje također su u sporu o pomorskim granicama, kao i priobalnim resursima u istočnom Mediteranu, dok u ratu u Libiji podržavaju suprotne strane.

Izvor: Al Jazeera