Novi Snowdenovi tajni dokumenti – otvorena knjiga

Kako je dogovoreno sa Snowdenom, novinari koji budu izvještavali o dokumentima moraju poštovati pravila (AP)

Veliki broj tajnih dokumenata bivšeg službenika američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) Edwarda Snowdena postat će “otvorena knjiga” za novinare i organizacije koji su voljni sarađivati sa novinarskom organizacijom koja drži arhivu.

Sajt “Intercept”, koji je pokrenuo novinar Glenn Greenwlad, uputio je poziv novinarima, pa i onima iz stranih medija, da rade sa njima i u potpunosti istraže Snowdenovu arhivu.

Intercept je, također, danas objavio desetak dokumenata NSA, među kojima i one koje se odnose na metode ispitivanja zatvorenika u Guantanamu.

Navodi se da je NSA imala “zvaničnika za vezu koji je bio odgovoran za održavanje svakodnevnog kontakta sa onima koji su ispitivali zatvorenike kako bi procijenio i iskoristio njihove informacije”.

Greenwald je bio dio tima koji je prvi intervjuisao Snowdena 2013. godine, podsjetio je AFP.

Saradnja sa medijima

“Od početka smo imali stav da sarađujemo sa stranim i drugim američkim medijima, a ne da cio materijal zadržimo za sebe”, kazao je Greenwald.

On je dodao da je Intercept podijelio dokumenta sa dvadesetak medija i novinarskih timova iz više zemalja, kao i sa Washington Postom, New York Timesom, ProPublicom i Guardianom.

Kako je dogovoreno sa Snowdenom, novinari koji budu izvještavali o ovim dokumentima moraju pristati na određena pravila.

“Ima mnogo dokumenata koja su od javnog interesa i koja mogu i trebaju biti objavljena. Postoje i dokumenta u arhivi za koja smatramo da ne trebaju biti objavljena, jer bi mogla nanijeti veliku štetu nevinim ljudima”, objasnio je Greenwlad.

Greenwald je dodao da je Intercept već počeo francuskom Mondeu i drugima davati dijelove arhive.

Izvor: Agencije