Novi pravilnik o korištenju dronova u SAD-u

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je predložila novi pravilnik za komercijalnu upotrebu bespilotnih letjelica.

Različite kompanije ih sve više koriste, pa se postavlja pitanje sigurnosti i privatnosti, javlja iz Washingtona Libby Casey, novinarka Al Jazeere.

Regulatori na ovom prijedlogu zakona rade već godinama, a kompanije i aktivisti koji se bore za privatnost čekaju jednako toliko.

“Prilikom izrade pravila pokušali smo biti fleksibilni. Željeli smo sačuvati visok nivo sigurnosti zračnog prometa, a da pri tome ne ograničimo novu rastuću industriju”, izjavio je šef američke Savezne uprave za avijaciju Michael Huerta.

“Prilikom izrade pravila pokušali smo biti fleksibilni. Željeli smo sačuvati visok nivo sigurnosti zračnog prometa, a da pri tome ne ograničimo novu rastuću industriju”, dodao je Huerta.

Pravila se odnose na komercijalne bespilotne letjelice teške manje od 25 kilograma.

Korisnici će morati dobiti certifikat, odnosno neku vrstu dozvole za upravljanje.

Ograničenja za korištenje

Bespilotne letjelice neće smjeti letjeti noću ili u blizini aerodroma, i ne više od 150 metara iznad zemlje i brže od 160 kilometara na sat.

Osobe koje upravljaju njima ni u jednom trenutku ih neće smjeti izgubiti iz vida.

Prijedlog predstavlja izazov kompanijama poput Amazona, koji bespilotne letjelice želi koristiti za raznošenje pošiljki.

Oni koji upravljaju njima ne bi ih mogli stalno držati u vidokrugu.

Stručnjak za transport Todd Curtis je rekao: “Prijedlog zakona nije dobar za firme poput Amazona, jer im onemogućava rad.”

Curtis, suosnivač stranice airsafe.com, ističe kako je država pokušala regulirati polje koje se izuzetno brzo razvija.

“Mogućnosti modernih bespilotnih letjelica zasad su daleko naprednije od onoga što je bilo ko mogao predvidjeti prije četiri-pet godina. Nisam iznenađen da ne idu ukorak s tehnologijom”, ocijenio je Curtis.

Obamina direktiva

Savezna uprava za avijaciju predložila je zakon, a predsjednik Obama izdao je direktivu u namjeri da zaštiti privatnost građana.

Saveznim agencijama dao je godinu dana da javnosti razjasni politiku u vezi sa bespilotnim letjelicama, da otkriju gdje lete i kakve informacije skupljaju.

Sat već otkucava.

Javnost će imati 60 dana da komentira izmjene saveznih smjernica, a stručnjacima će vjerovatno biti potrebno još godinu ili dvije da izdaju konačnu verziju.

SAD prodaje i naoružane dronove

Sjedinjene Američke Države su u međuvremenu objavile novi plan prodaje oružja, po kojem će biti dozvoljen izvoz naoružanih bespilotnih letjelica prijateljskim nacijama i američkim saveznicima.

Kako je priopćio State Department, prema novoj politici strane vlade koje ispunjavaju određene kriterije – i obećaju da bespilotne letjelice neće koristiti nelegalno – moći će kupiti letjelice koje su odigrale ključnu ulogu u borbi protiv terorizma i sve više se koriste u druge svrhe.

Od vlada tih zemalja bit će zatraženo da potpišu izjavu po kojoj dronovi neće biti korišteni za nezakoniti nadzor ili silu protiv domaće populacije, prenio je Reuters.

Također, zemlje će se obvezati da će bespilotne letjelice koristiti isključivo za vojne operacije kao što je samoobrana, što će biti strogo kontrolirano.

Značajan korak

Nova politika izvoza naoružanih bespilotnih letjelica uslijedila je nakon duge unutarnje revizije i predstavlja značajan korak za američku politiku naoružavanja savezničkih zemalja, od Italije do Turske, koje inzistiraju na takvim letjelicama, prenose američki mediji.

“Za naše je dobro da letjelice imaju neki saveznici i partneri i da ih koriste na odgovarajući način”, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Američka vojska koristila je bespilotne letjelice u napadima u mnogim zemljama poput Afganistana, Iraka, Pakistana, Somalije, Sirije i Jemena.

Osim SAD, još nekoliko zemalja, uključujući Izrael i Kinu, već proizvode naoružane bespilotne letjelice.

Izvor: Al Jazeera i agencije