Novi napadi u Kabulu, troje poginulih

Afganistan je poprište duboke višedecenijske političke i sigurnosne krize (EPA)

Nakon minobacačkih granatiranja Kabula u subotu, u odvojenim napadima bombom i vatrenim oružjem u afganistanskoj prijestolnici u nedjelju najmanje tri osobe su poginule, među njima i afganistanski državni tužilac.

Glasnogovornik afganistanske policije Ferdevs Faramarz saopćio je da je nepoznata naoružana grupa izvela napad i ubila tužioca Habibullaha kada se vraćao kući, prenosi Anadolija.

Kazao da je riječ o tužiocu iz Kabula, a niko nije preuzeo odgovornost za taj napad.

Feramarz je izjavio da je državni tužilac upucan i ubijen u istočnom dijelu Kabula, na putu prema svojoj kući, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Višedecenijska kriza

Afganistan je poprište duboke višedecenijske političke i sigurnosne krize, koja se ogleda u borbi za prevlast između talibanskog pokreta i vladinih snaga.

Stalnu sigurnosnu prijetnju predstavlja i organizacija Islamska država Irak i Levant (ISIL), koja je, nakon poraza u Iraku i Siriji, znatno intenzivirala aktivnosti na tlu Afganistana.

Napadi u Afganistanu ne prestaju ni nakon početka mirovnih pregovora koje su delegacije talibanskih pobunjenika i afganistanske vlade počele sredinom septembra u katarskoj Dohi.

Izvor: Agencije