Novi lockout NHL lige

Jevgenij Malkin je najavio da će narednu sezonu igrati u Metalurgu iz Magnitogorska (Getty Images)

Igrači i vlasnici najbolje hokejaške lige na svijetu nisu uspjeli postići dogovor o novom kolektivnom ugovoru, čime je na snagu stupio takozvani lockout, odnosno sezona je za sada pauzirana.

Ovo je već treći lockout NHL-a u zadnjih 18 godina.

Komesar najbolje hokejaške lige Gary Bettman je prethodno upozorio igrače da će se lockout desiti ako se ne postigne novi kolektivni ugovor između igrača i vlasnika NHL klubova.

Kako nije postignut novi dogovor do subote u ponoć, lockout je na snazi.

Ono što bi mogao biti veliki problem i igračima i vlasnicima, nakon što se postigne novi kolektivni ugovor, jeste reakcija navijača koji su razočarani zbog čestih nesuglasica u NHL-u.

Manje zaposlenih

Igrači su se trebali javiti 21. septembra u trening kampove, ali se sada očekuje da tokom sedmice Bettman najavi otkazivanje predsezonskih utakmica.

Što se tiče rukovodstva lige, oni negiraju glasine da se spremaju otkazi osoblja, ali su naglasili da će, ako se pregovori oduže, vlasnici NHL klubova morati smanjiti troškove, što znači da će morati smanjiti i broj uposlenih.

Igrači su već najavili da će narednu sezonu igrati u elitnim evropskim hokejaškim klubovima ako se ne postigne dogovor Unije igrača i rukovodstva NHL lige.

Nakon što je postalo jasno kako nova sezona NHL lige neće krenuti 11. oktobra zbog lockouta, vodeći evropski klubovi krenuli su u lov na najbolje hokejaše svijeta.

Metalurg najbrži

Najbrži je bio ruski Metalurg iz Magnitogorska, koji je angažirao ruske zvijezde Jevgenija Malkina i Sergeja Gončara.

Prema pravilima ruske lige, u svakom klubu mogu igrati tri igrača iz NHL lige, pa Metalurg ima pravo angažirati još jednog igrača.

“Lockout će sasvim sigurno pomoći ruskom hokeju da postane atraktivniji i zanimljiviji. Zvijezde će privući u dvorane i ljude koje možda hokej do sada i nije toliko zanimao”, kazao je dopredsjednik Ruske lige Ilija Kočevrin.

U idućih nekoliko dana u lov će krenuti i brojni klubovi iz Finske, Švedske, Češke, Slovačke, Švicarske…

Kada je posljednji put NHL liga proglasila lockout u sezoni 2004/ 2005, u 19 evropskih liga stiglo je više od 400 hokejaša iz NHL lige.

Izvor: Agencije