Novi komandant KFOR-a: Nema smanjenja snaga na Kosovu

Michele Risi je rekao da savezničke snage NATO-a doprinose sigurnosti stanovništva Kosova i stabilnosti regije (Anadolija)

U komandi KFOR-a u Prištini u utorak je održana ceremonija tokom koje je dosadašnji komandant Lorenzo D'Addario predao dužnost svom nasljedniku Micheleu Risiju.

Osim čelnika Kosova, ceremoniji su prisustvovali admiral združenih snaga NATO-a u Napulju, američki general James Foggo, koji je pozvao pobjedničke stranke da što prije formiraju novu vladu, koje će povesti Kosovo ka stabilizaciji i prosperitetu.

“Sada imate priliku formirati novu vladu. Izbori su bili i čuli smo mnogo toga dobrog. Poručujem građanima Kosova i novoizabranim liderima da zemlju povedu ka stabilnosti i prosperitetu”, rekao je on, prenosi Tanjug.

Foggo je kazao kako NATO ne namjerava smanjiti snage KFOR-a na Kosovu i na taj način odgovorio predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju, koji je prethodno rekao da, zahvaljujući formiranju Vojske Kosova, snage KFOR-a mogu biti smanjene.

‘Vjerodostojna, nepristrasna i sposobna snaga’

Odlazeći komandant je kazao da je KFOR vjerodostojna, nepristrasna i sposobna snaga, koja pruža sigurnost ne samo na Kosovu.

Njegov nasljednik je rekao da savezničke snage NATO-a doprinose sigurnosti ukupnog stanovništva na teritoriji Kosova i održavanju stabilnosti u regiji i Evropi.

“Namjeravao sam osiguratida NATO vrijednosti podstaknu KFOR ka postizanju najboljih standarda usluge, u formaciji u kojoj svaki pojedinac može dati vrijedne doprinose, podižući svoje sposobnosti, i ponosan što sam važan član zajednice vojnog profesionalizma”, rekao je D'Addario, prenijela je Anadolija.

Thaci je kazao da je angažiranje KFOR-a donijelo više mira i stabilnosti Kosovu.

“Čak i poslije 20 godina prisustva na Kosovu, KFOR je i dalje jedna od organizacija koja uživa najveće poverenje naših građana. Ovo veliko povjerenje ni u kojem slučaju nije slučajno, već zbog profesionalnog, nepristrasnog i uspješnog rada koji su vojnici KFOR-a radili tokom godina. Uspjeh, ne samo u zaštiti vanjskih granica Kosova i njegovog zračnog prostora, već naročito uspjeh u podršci Kosovu iznutra”, rekao je Thaci.

Mirovne trupe KFOR-a su 1999. godine, po dolasku na Kosovo, imale oko 50.000 vojnika, dok se danas njihov broj kreće oko 4.000.

Izvor: Agencije