Novi izbori bolja opcija za Merkel od manjinske vlade

FDP se iznenada povukao iz koalicionih pregovora, navodeći kao razlog nepomirljive razlike (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da održavanje novih izbora smatra boljom opcijom nego da predvodi manjinsku vladu nakon što su tokom noći propali pregovori o formiranju tročlane koalicije.

“Moje je mišljenje da bi novi izbori bili bolja opcija”, rekla je u intervjuu njemačkoj televiziji ARD.

Istakla je da njeni planovi nisu da bude kancelarka u manjinskoj vladi te da joj je cilj izgradnja stabilne vlade “koja ne bi trebala za svaku odluku tražiti većinu”.

“Nemam manjinsku vladu u svojim planovima. Neću danas reći da nikad na to neću pristati, ali sam vrlo skeptična i mislim da bi zato novi izbori bili bolje rješenje”, kazala je ona.

Pritom je izrazila spremnost da predvodi konzervativce na novim izborima.

Sastanak sa Steinmeierom

Upitana o mogućnosti formiranja još jedne “velike” koalicije sa socijaldemokratima, Merkel je rekla da će pričekati na razgovore svoje stranke s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom.

Steinmeier je u ponedjeljak rekao da zasad neće sazvati prijevremene izbore nego da umjesto toga planira razgovarati sa čelnicima političkih stranaka.

Steinmeier, koji se prethodno sastao s njemačkom kancelarkom, rekao je da će razgovarati sa čelnicima Kršćansko-demokratske unije (CDU), liberala (FDP) i Zelenih, koji se nisu uspjeli dogovoriti o formiranju nove koalicijske vlade.

Rekao je da nije moguće “jednostavno vratiti stvar biračima”.

“Očekujem da svi budu spremni na razgovore kako bi omogućili formiranje vlade”, rekao je.

Jasan stav SPD-a

Martin Schulz, vođa njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD), stranke koja je u ponedjeljak ponovila da ne želi učestvovati u stvaranju koalicije, kazao je kako bi se sa Steinmeierom trebao sastati u srijedu i da njemačka kancelarka Angela Merkel nije kontaktirala s njime.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ranije je izjavio da je razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u nedjelju navečer nakon što je doživjela neuspjeh u naporima za formiranje nove koalicijske vlade u Njemačkoj i istakao da u interesu Francuske nije da se taj proces odugovlači.

“Nije u našem interesu da se taj proces zaustavi”, rekao je Macron novinarima u Parizu, prenosi agencija Reuters.

Nakon nekoliko sedmica pregovora o mogućoj koaliciji između konzervativaca, liberala i zelenih u Njemačkoj FDP se iznenada povukao iz pregovora, navodeći kao razlog nepomirljive razlike.

Kako je agencija prethodno izvijestila, holandski ministar vanjskih poslova Halbe Zijlstra izjavio je da je neuspjeh Angele Merkel u pregovorima za formiranje nove koalicijske vlade “loša vijest za Evropu”, naglašavajući vodeću ulogu najsnažnijeg člana Evropske unije.

Loša vijest za Evropu

“Loša je vijest za Evropu to što će biti potrebno malo više vremena za formiranje Vlade Njemačke. Njemačka je veoma utjecajna država u EU-u, tako da će joj, ako nema vladu i samim time mandat, biti veoma teško zauzeti stavove”, rekao je novi holandski ministar Zijlstra po dolasku na pregovore s kolegama iz Unije u Briselu.

Dok su neki u Njemačkoj rekli da je moguće raspisivanje novih izbora, Zijlstra je istakao da je to loša ideja i našalio se da je Vladi Holandije bilo potrebno sedam mjeseci da bude formirana, što znači da bi se njemačke stranke opet mogle vratiti pregovorima nakon pauze.

Reuters je ukazao da odluka FDP-a znači da će njemačka kancelarka morati ili formirati manjinsku vladu ili organizovati nove izbore.

Izvor: Agencije