Novi izazovi u Egiptu

Egipćani u petak obilježavaju drugu godišnjicu početka protesta koji su, nakon 30 godina vladavine, prisilili predsjednika Hosnija Mubaraka na odlazak sa vlasti.

Uslijedio je period vojne uprave, zatim parlamentarni, pa predsjednički izbori. Na izborima su pobijedile političke stranke islamske orijentacije, a kandidat Muslimanske braće Muhamed Mursi postao je novi egipatski predsjednik.

Sa Egipćanima je, dvije godine kasnije, razgovarao reporter Al Jazeere Adnan Rondić.

Ekonomska kriza

Iman Hamdi, majka dvoje djece iz Kaira, o sadašnjem stanju u Egiptu kaže kratko: „ Crno kao katran”.

Iman bira slatkiše. Rođendan je poslanika Muhammeda i običaj je obradovati najmlađe.


Adnan Rondić uživo iz Kaira

„Ekonomija i nije tako sjajna, zbog političke situacije, ali se trudimo da obradujemo djecu, kako ne bi osjetili stanje u kojem jesmo“, kaže Iman Hamdi.

Ranije su se kupovala pakovanja slatkiša u vrijednosti od približno 25 eura, a danas upola manje.

Posao, ipak, ide bolje zadnjih dana, zbog blagdana.

No, cijene su, u odnosu na ranije, veće, kaže trgovac Muhamed Abbas i dodaje da, općenito gledano, situacija ovisi i o samim Egipćanima. 

„Trebalo bi da se potrudimo. Mislim, kada bi svako u svojoj obasti radio kako treba, Bog bi mu dao“, kaže Muhamed.

U petak je druga godišnjica revolucije, kada je 18 dana protesta odnijelo blizu 850 ljudskih života.

Za 24-godišnjeg inžinjera Ahmeda, revolucija je, bez obzira na turbulencije koje je izazvala u egipatskom društvu, polučila važnu stvar – Egipćani su, konačno, progovorili.

Generacijski jaz

Ahmed kaže da su događanja od prije dvije godine pokazala generacijski jaz – na jednoj strani su se našli unuci i djedovi, a na drugoj očevi i majke.  

„Srednja generacija, generacija očeva, ne prihvata drugo mišljenje, ne prihvata demokraciju kao princip, ne prihvata različitosti. Naviknuta je na centraliziranu vlast i odlučivanje jednog čovjeka“, kaže Ahmed Sabir.

Egipćani se danas plaše vraćanja na iskustvo koje su imali prije revolucije, jer Vlada nema jasnu viziju, ne nudi konkretna rješenja, kaže Ahmed.

Tvrdi da se ni opozicija ne snalazi najbolje 

„Govorimo o potrebi za stvarnom opozicijom, koja raspravlja sa Vladom, čije će prijedloge Vlada usvojiti kao odluke, ali do toga ne dolazi. Još uvijek ne postoji prihvatanje drugog, a to sve zato što nema međusobnog povjerenja“, objašnjava Ahmed.

Egipat očekuju novi parlamentarni izbori, koji trebaju biti održani na proljeće. U toku su pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom o zajmu u iznosu od 4,8 milijardi dolara.

Egipatska funta je u zadnje dvije godine izgubila 10 posto vrijednosti, u odnosu na američki dolar. Uslijedit će i nepopularne mjere štednje, neophodne za ekonomsku konsolidaciju zemlje.

Pred Egipćanima su i dalje veliki izazovi.

Izvor: Al Jazeera