Novi egipatski revolucionari

Revolucija kojom je 2011. godine svrgnut egipatski predsjednik Hosni Mubarak djelimično je rezultat napora aktivista na društvenim medijima. Mnogi se sada pitaju gdje su ti revolucionari nestali.

Novinarka Al Jazeere Monica Villamizar željela je istražiti šta se s njima dogodilo, ali je otkrila da u Egiptu jača novi pokret.

Aalam Wassef sebe opisuje kao revolucionara. Izdavač je, ali u slobodno vrijeme snima spotove i pjesme s političkom porukom. Njegov novi projekt je kampanja po imenu “Želimo da nas čuju”.

Mladi revolucionari, koji su učestvovali u egipatskom ustanku prije više od dvije godine, imali su zajedničku poruku: svrgnuti diktatora i uvesti demokratiju.

‘Facebook revolucija’

Takozvana Facebook revolucija inspirirala je arapske i druge zemlje. Danas, kažu mnogi, čini se da su te vođe nestale.

“Dogodilo se to da su vojska i policija, pod kontrolom Abdel Fataha al-Sisija, jednostavno ušutkale sve i svakoga ko ne podržava njihovu retoriku. Ne znamo ko je s njima ili protiv njih, ko razmišlja drugačije, jednostavno ne znamo. Svi šute”, kazao je Wassef.

Wassefovi radovi stekli su popularnost na internetu. Ali, kaže da, za razliku od prije dvije godine, neće izaći na ulice i učestvovati u demonstracijama, nego ostati kod kuće.

“Trenutno smo svi u kućnom pritvoru zbog policijskog sata, vanrednog stanja, zastrašivanja”, rekao je on.

“Politički pokreti i demonstranti u Egiptu često su povezivani s određenim dijelom grada, nekim trgom ili građevinom. Recimo, čuveni Trg Tahrir ili Trg slobode. Naravno, mnogi revolucionari kažu da ljudi ovdje nisu isti kao prije dvije godine”, izvijestila je Villamizar.

Sada, kažu, trg pripada ostacima Mubarakovog režima.

Epicentar pokreta

Područje Rabae postalo je epicentar pokreta Mursijevih pristalica nakon vojnog udara, prije nego što su silom rastjerani. Sada žele neutralnu teritoriju, treću opciju ili treći trg.

Postavlja se pitanje gdje su revolucionari, gdje su nestali.

“Ovih dana, mislim da ih psihološki ubijaju. Veoma su depresivni”, kazao je Shady Galal, glasnogovornik pokreta “Treći trg”.

Grupa “Treći trg” ima oko 20.000 pratilaca na Facebooku. Galal kaže da, baš kao organizatori revolucije 25. januara, žele obavještavati ljude i koordinirati akcije na društvenim medijima.

Ali, djelovanje u Egiptu nakon vojnog udara teško je, ponekad i opasno. Wassef kaže da su mnogi uplašeni i žrtve zastrašivanja. Podstiče ljude da udaraju u šerpe i tave sa balkona svaku večer kad počne policijski sat.

Kaže da u Egiptu još ne vlada istinska demokratija i da bi političari trebali pokrenuti stvarne promjene. Njegova nova pjesma inspirirana je dječijom uspavankom. Wassef pjeva: “Ne brini, sloboda je blizu, uskoro stiže.”

Izvor: Al Jazeera