Novi doživotni zatvor lideru Muslimanske braće

Egipatske vlasti proglasile su Muslimansku braću terorističkom organizacijom (EPA)

Egipatski sud je na doživotnu zatvorsku kaznu osudio vrhovnog lidera Muslimanske braće Mohameda Bediea i još 14 njegovih saradnika.

Sud u Kairu je izrekao kazne doživotnog zatvora lideru Muslimanske braće Bedieu i još 14 članova te organizacije, protiv koje se vodi veliki broj sudskih procesa, a aktuelna vlast je ranije zabranila sve aktivnosti te organizacije, prenosi Anadolija.

Doživotna kazna u Egiptu iznosi do 25 godina u zatvoru, navode agencije.

Badie je bio jedan od hiljada članova i lidera pokreta koji je uhapšen u akciji koja je uslijedila nakon što je vojska u julu prošle godine svrgnula Muhameda Mursija, visokorangiranog člana Muslimanske braće.

Napad na policiju

On je osuđen za napad na policijsku stanicu u blizini južnog grada Minya 14. augusta prošle godine, u kojem je ubijeno jedan policajac i jedan civil.

Duhovni vođa Muslimanske braće u junu je osuđen na smrt za ubistva policajaca tokom protesta. Tužitelji su se odlučili, što je neuobičajen potez, da od vjerskog lidera traže razmatranje presude.

Veliki muftija Egipta krajem augusta je zamijenio smrtnu kaznu izrečenu Badieu braće doživotnim zatvorom.

Egipatski zakon nalaže da se o smrtnoj kazni svaki put oglasi veliki muftija prije nego se smaknuće izvrši.

Napad koji se stavlja na teret  izvršen je u znak odmazde nakon što su policajci ubili stotine ljudi dokom protesta Mursijevih pristalica u Kairu.

Egipatske vlasti proglasile su Muslimansku braću terorističkom organizacijom.

Pristalice ovog pokreta održavaju proteste protiv egipatskih vlasti koje podržava vojska, što je često bilo praćeno sukobima.

Izvor: Agencije