Nove žrtve demonstracija u Venecueli

Opozicija, između ostalog, traži prijevremene izbore, oslobađanje pritvorenih aktivista i autonomiju Kongresa, na čijem je čelu opozicija (EPA)

Tri osobe poginule su tokom još jednog dana demonstracija u Venecueli, javlja državna televizija, a agencije navode da su tokom demonstracija ovog mjeseca poginule ukupno 24 osobe.

Protesti protiv vlasti ove južnoameričke države ušli su u četvrtu sedmicu održavanja i traže prijevremene izbore. Održane su i kontrademonstracije.

Jedan 42-godišnjak koji radi za lokalne vlasti u državi Meridi na Andama ubijen je metkom u vrat tokom skupa podrške predsjedniku Nicolasu Maduru. Druga žrtva jest 54-godišnjak koji je pogođen u grudi tokom skupa u zapadnoj državi Barinas, navode uredi tužitelja saveznih država. Više podataka o trećoj žrtvi nema.

Suzavac i kamenje

Posljednje pogibije bilježe se tokom mjeseca demonstracija, koje su potakle politički motivirane pucnjave i sukobe između snaga sigurnosti, koje upotrebljavaju suzavac i gumene metke, te demonstranata, koji bacaju kamenje i Molotovljeve koktele.

Kako navodi agencija Reuters, 11 osoba ubijeno je tokom pljački.

Opozicija, između ostalog, traži prijevremene izbore, oslobađanje pritvorenih aktivista i autonomiju Kongresa, na čijem je čelu opozicija.

No, protesti su doveli i do jačanja ekonomske krize u naftom bogatoj državi.

Vlasti optužuju protivnike da pokušavaju izvršiti nasilni državni udar uz američku pomoć.

Izvor: Agencije