Oglasi

Nove mjere u KS-u: U srednjim školama samo online nastava

Ovom naredbom se zabranjuje okupljanje više od 30 osoba u zatvorenom prostoru i više od 60 osoba na otvorenom.
Odluka Kriznog štaba Kantona Sarajevo stupa na snagu 23. oktobraEPA-Ilustracija

Zbog značajnog povećanja broja zaraženih korona virusom u Kantonu Sarajevo (KS) posljednjih dana, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS-a donio je u srijedu novu naredbu, kojom je, između ostalog, naređeno da se od petka, 23. oktobra, u svim srednjim školama uvede isključivo online nastava.

Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS-a naređeno je da nastave s odvijanjem nastave, uz primjenu kombiniranih modela nastave u osnovnim školama, dok se izuzimaju srednje škole, koje će nastaviti održavati nastavu isključivo online modelom od petka.

"Pohađanje predškolskih ustanova se nastavlja kao do sada", navedeno je u saopćenju Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS-a.

U zatvorenom prostoru 30 osoba

Ovom naredbom se u njenoj prvoj tački zabranjuje okupljanje više od 30 osoba u zatvorenom prostoru i više od 60 osoba na otvorenom prostoru, saopćio je Krizni štab Ministarstva zdravstva KS-a.

"Navedena zabrana se odnosi i na dženaze/sahrane/sprovode i druge vjerske i političke skupove, vjenčanja, proslave, seminare, kongrese, komemoracije, obilježavanje godišnjica i slično. Sva okupljanja unutar navedenih ograničenja moraju se odvijati u prostoru koji omogućuje obaveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba, osim članova istog domaćinstva", precizirano je.

Dozvoljeno je pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru isključivo na sjedećim mjestima, uz obavezno pridržavanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo entiteta Federacija Bosne i Hercegovine (higijensko-epidemioloških mjera), bez obzira na kvadraturu ugostiteljskog objekta, uz poštivanje svih mjera distance između stolova od dva metra i više i uz najmanje jedan metar distance između osoba za istim stolom.

"U ugostiteljskom objektu u svakom trenutnu ne smije biti više od 30 osoba, u koje se ne ubrajaju uposlene osobe", naglašeno je.

'Pratiti broj osoba u objektima'

Ovom naredbom je ograničen i broj klijenata koji borave istovremeno u trgovinama, objektima za uslužne djelatnosti, malim obrtima i tržnim centrima.

"Dozvoljava se jedna osoba na 10 metara kvadratnih prostora, s tim da ni u jednom trenutku u objektu ne može biti više od 30 osoba, u koje se ne ubrajaju uposlene osobe. Privredni subjekti su dužni pratiti broj osoba u objektu, kao i ulazak i izlazak iz objekta. U manjim objektima treba osigurati pojedinačne ulaske. U hodnicima tržnih centara tgreba ukloniti sva mjesta za sjedenje i boravak koji omogućava zadržavanje osoba unutar objekata. Sve navedeno je obavezujuće i za hotele, motele i hostele", precizirano je ovom naredbom.

U plesnim školama se dozvoljava organizacija treninga samo za individualne treninge.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.