Nove krivične prijave protiv vrha Makedonije

Gruevski nije htio komentirati nove snimke (EPA)

Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije podnio je još tri krivične prijave protiv makedonskog premijera Nikole Gruevskog i nekoliko ministara. 

I ovoga puta su prijave podnesene zbog snimaka o navodnim nezakonitim radnjama.

Gruevski nije htio komentirati snimke u kojima navodno i sam traži rušenje poslovnog objekta i hapšenje jednog opozicionog političara 2011. godine. 

Tvrdi da predsjednik socijaldemokrata Zoran Zaev ne govori istinu i optužuje ga da je snimke dobio od prvoosumnjičenog u slučaju “Puč”  Zorana Veruševskog, kojeg se tereti za špijunažu.

Kratko je komentirao u ponedjeljak objavljene snimke u kojima navodno ministar finansija i ministrica policije kritiziraju premijera zbog neracionalne potrošnje državnog novca.

“Jučer je ministar finansija održao konferenciju za novinare, na kojoj je rekao da će se autentičnost razgovora dokazivati u sudskom postupku, i ne bih imao ništa dodati na to što je on već rekao”, poručio je Gruevski.

Jučer je SDSM objavio navodne snimke razgovora aktuelne ministrice unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske i ministra finansija Zorana Stavreskog o neracionalnoj potrošnji državnog novca i slabim prihodima budžeta.

‘Nerealni zahtjevi’

U razgovoru se spominju nerealni zahtjevi premijera Nikole Gruevskog za trošenje državnog novca za gradnju spomenika, odnosno projekta “Skopje 2014”.

U jednom od razgovora, kako tvrdi opozicija, čuje se kako ministar finansija kaže da premijer traži potpisivanje ugovora sa kineskom kompanijom koja treba graditi puteve, bez raspisivanje tendera.

“Gruevski je usred noći kod ministra finansija Stavreskog naručivao protivzakonito podizanje kredita od 700 miliona eura. Ministar finansija u telefonskim razgovorima kaže da je Gruevski čovek koji je izgubio kontakt sa realnošću”, rekao je Zoran Zaev, predsjednik SDSM-a.

Najveći dio predstavljenih snimaka odnosi se na rebalans budžeta za 2012, te projekciju budžeta za 2013. i 2014. godinu.

Zaev je ranije pustio, između ostalih, snimak navodnog razgovora između premijera Nikole Gruevskog i ministra za transport i veze Mileta Janakijevskog u kojem premijer dogovara detalje o rušenju zgrade Kosmos u izgradnji čiji je vlasnik opozicionar Fijat Canoski.

Razgovori su snimljeni u ljeto 2011. godine, a Gruevski i Janakijevski su dogovarali kako da time naprave što veću štetu vlasniku.

Opozicioni Socijaldemokratski savez u Makedoniji je objavio u februaru snimke razgovora zvaničnika iz vrha vlasti i novinara.

Objavljeno je kako je više od 100 novinara bilo svakodnevno prisluškivano, i oni koji su bliski vlasti i oni koji rade u kritičkim medijima.

Kako tvrdi opozicija, Uprava za sigurnost i kontraobavještavanje je najviše pratila i prisluškivala novinara i vlasnika sedmičnog lista Fokus Nikolu Mladenova, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći prije dvije godine.

Iz SDSM-a optužuju vlast kako su kontrolom medija godinama stvarali lažnu realnost u državi, što im je pomoglo ostati na vlasti. Praćenje novinara je, kako tvrde, rađeno bez naloga sudaca ili tužitelja.

Izvor: Al Jazeera