Novalić upozorava na krizu u Vladi FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, upozorava na krizu u Vladi ovog bh. entiteta, budući da je sjednica federalne Vlade još jednom održana bez prisustva ministara iz  HDZ-a BiH, jednog od koalicionih partnera.

Dogodilo se to nakon promjene dnevnog reda, usaglašenog prethodnog dana na Kolegijumu, kada je povučena tačka u kojoj se trebalo raspravljati o Aluminijskom kombinatu iz Mostara.

“Jutros je ministar energetike isključio tačku Aluminij, koji je zaista problematično pitanje, ne samo pitanje za Vladu, nego problematično i poslovanje imamo. To je bio okidač. I to je u skladu s pravilima poslovanja Vlade. To je bio okidač da je HDZ, opet u skladu s poslovanjem Vlade, povukao sve svoje tačke, a njih je bilo najviše, budući da na prošloj Vladi nije bilo HDZ-a”, objasnio je premijer Novalić.

Čović: Kojim putem treba Federacija BiH?

“Nama je žao što je do toga došlo. Pozivamo ministrice i ministre iz HDZ-a BiH da dođu na Vladu, da radimo zajedno. I mi ih pozivamo da zajedno sprovodimo zakone iz Federacije i države Bosne i Hercegovine”, poručio je Aleksandar Remetić, ministar trgovine u Vladi Federacije BiH.

O razlogu nedolaska na sjednicu i krizi u federalnoj Vladi stigao je odgovor iz HDZ-a BiH.

“Nećemo dopustiti da netko dalje uništava te tvrtke. Vrlo jasno da nitko ne bi dvojio oko toga. I predstavnici HDZ-a koji su u Vladi Federacije, kada smo neki dan dogovarali, kazali su da će to premijeru vrlo jasno kazati. Nije premijer taj koji može stavljati točke dnevnog reda kad mu se svide i skidati točke dnevnog reda kad mu se skida. Ili kako neki dan onako lijepo kaže: ‘Ko hoće doći, doći će’. Evo, ako je to tako, testirat ćemo da vidimo kojim to putem dalje treba ići Federacija”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Izvor: Al Jazeera