Novak Đoković u polufinalu Roland Garrosa

U duelu sa Raonićem, presudila bolja koncentracija Đokovića u odlučujućim trenucima (AP)

Najbolji teniser Srbije Novak Ðoković plasirao se u polufinale Grand Slam turnira na Roland Garrosu nakon što je danas u četvrtfinalnom meču savladao Kanađanina Miloša Raonića sa 3:0 u setovima – 7:5, 7:6 (7:5), 6:4.

Susret između drugog i devetog tenisera svijeta najvećim dijelom protekao je u izjednačenoj borbi, ali je, pored kvaliteta, presudila bolja koncentracija Đokovića u odlučujućim trenucima.

U prvom setu nije bilo brejkova sve do 12. gejma, kada je Ðoković oduzeo servis protivniku za vodstvo od 1:0.

U drugom je, poslije skoro sat vremena borbe, teniser iz Srbije bio sigurniji i smireniji u taj-brejku, da bi u posljednjem setu sve bilo riješeno već nakon četiri gema, jer je on uz dva početna brejka stekao prednost od 4:0.

Raonić je u nastavku pokušao da iskoristi mali pad koncentracije protivnika, međutim, Ðoković se brzo pribrao i rutinski okončao duel nakon dva sata i 25 minuta igre, iskoristivši prvu meč loptu.

Šarapova među četiri

Teniser iz Srbije zabilježio je treću pobjedu nad Kanađaninom u isto toliko dosadašnjih međusobnih duela, a u borbi za finale igrat će protiv Latvijca Ernestsa Gulbisa, koji je pobijedio Čeha Tomasa Berdycha također u tri seta – 6:3, 6:2, 6:4.

U preostalim četvrtfinalnim mečevima sutra se sastaju Španci Rafael Nadal i David Ferrer, odnosno Francuz Gael Monfis i Britanac Andy Murray.

U konkurenciji teniserki, polufinale su izborile sedma nositeljica Marija Šarapova iz Rusije i 18. “kosturašica” Eugenie Bouchard iz Kanade.

Ruskinja je u tri seta savladala Garbine Muguruza Blanco iz Španije (1:6, 7:5, 6:1), dok je Kanađanka Bouchard bila bolja od 14. nositeljice Carle Suarez-Navarro (Španija) rezultatom 7:6, 2:6, 7:5.

Sutra se sastaju: Svetlana Kuznjecova (Rusija, 27) – Simona Halep (Rumunija, 4), te Sara Errani (Italija, 10) – Andrea Petković (Njemačka, 28).

Izvor: Agencije