Novak Đoković osmi put najbolji na Australian Openu

Ovo je za Novaka Đokovića osmi trijumf u osam nastupa za titulu najboljeg na Australian Openu (EPA)

Teniser iz Srbije Novak Đoković osmi put je osvojio prvi Grand Slam turnir sezone Australian Open i najavio povratak na prvo mjesto ATP liste.

On je u nedjeljnom finalu turnira u Melbourneu, nakon četiri sata igre, kao drugi nositelj, savladao četvrtorangiranog Austrijanca Dominica Thiema rezultatom 3:2, po setovima 6:4, 4:6, 4:6, 6:3, 6.3.

Ovo je za Đokovića osmi trijumf u osam nastupa za titulu najboljeg na Australian Openu.

S osvojenim bodovima, on će “preskočiti” Rafaela Nadala i od ponedjeljka biti na prvom mjestu ATP liste.

Sjećanje na Bryanta

„Čestitam Thiemu na nevjerovatnom turniru, večerašnji meč je bio težak. Bio je je blizu pobjede, siguran sam kako će uskoro osvojiti Grand slam trofej. Poštovanje i za Dominicov tim. To su divni ljudi, želim vam svu sreću“, rekao je Ðoković po preuzimanju trofeja i zahvalio se i svojim najbližima.

„Zahvaljujem se mom timu, porodici, bratu… Na ružan način je počela ova godina. Požari u Australiji, a tragično je preminula i osoba koja mi je bila bliska, Kobe Bryant. Volio bih da kažem kako je ovo podsjećanje kako se trebamo držati zajedno, da budemo sa porodicama, bliski s ljudima koji nas vole. Takmičimo se, ali ima važnijih stvari i potrebno je da budemo svjesni svega što se dešava oko nas.“

Treće finale

Bilo je ovo 26. finale na najvećim turnirima za srbijanskog tenisera, koji je došao do 17. Grand Slam titule u karijeri, ističe agencija Tanjug.

Ispred njega su Švicarac Roger Federer sa 20 i Španac Rafael Nadal sa 19 titula.

Thiemu je ovo bilo treće finale na Grand Slam turnirima, a u prethodna dva u Roland Garrosu (2018, 2019) izgubio je od „kralja zemlje“ Nadala. 

Izvor: Al Jazeera i agencije