Novak Ðoković i Serena Williams ITF prvaci

Ðoković je u izboru ITF-a pobijedio direktnog konkurenta Britanca Andyja Murraya (AFP)

Prvi teniser svijeta Novak Ðoković i Amerikanka Serena Williams proglašeni su u utorak za prvake Međunarodne teniske federacije (ITF).

Ðoković je u izboru ITF-a pobijedio direktnog konkurenta Britanca Andyja Murraya, zahvaljujući činjenici da je drugu godinu uzastopno završio na prvom mjestu ATP liste, uspješno odbranivši titulu na Australian Openu, javlja Tanjug.

Prvi reket Srbije istovremeno je igrao i u finalu Roland Garrosa i US Opena i osvojio pet ATP titula, uključujući završni Masters sezone u Londonu.

“Ponosan sam što sam drugu godinu zaredom progašen ITF šampionom”, rekao je Ðoković, koji je prethodne 2011. godine ostvario jednu od najuspješnijih sezona u historiji tenisa, osvojivši tri od četiri Grand Slama.

Prvi teniser svijeta je naglasio da nije lako ponoviti tako uspješnu sezonu kakva je bila 2011. godine.

Nevjerovatno iskustvo

“Bilo je veoma teško ponoviti takav uspeh, ali je svejedno bila velika satisfakcija osvajanje jednog Grand Slama, plasman u dva velika finala i osvajanje finalnog Mastersa”, kazao je Ðoković.

Serena Williams je treći put u karijeri izabrana za ITF prvakinju.

“Bilo je nevjerovatno iskustvo osvojiti zlato na Olimpijskim igrama (OI) i dvije titule na Grand Slam turnirima. Nadam se da će mi i 2013. godina biti tako uspješna”, rekla je Williams, koja je u drugoj polovini godine bila nezaustavljiva, pobijedivši na Wimbledonu – u singlu i dublu, na OI u Londonu i na US Openu.

U konkurenciji dublova laureati su, deveti put u karijeri, Amerikanci Mike i Bob Bryan, dok su u konkurenciji ženskih parova kao najbolje proglašene Italijanke Sara Errani i Roberta Vinci.

Izvor: Agencije