Nova vlada Slovenije pred parlamentom u petak

Janša u Sloveniji među biračima desnog spektra ima reputaciju lidera za vanredne i krizne situacije (EPA)

Nova slovenska vlada četiriju stranaka pod vodstvom Janeza Janše mogla bi biti potvrđena već u petak, umjesto početkom iduće sedmice, doznaje Hina.

Predsjednik parlamenta Igor Zorčič za četvrtak je sazvao sjednicu kolegija Državnog zbora, s prijedlogom da vanredna sjednica parlamenta na kojoj će biti potvrđena lista ministara u novoj vladi bude održana u petak, kako bi nova vlada mogla biti potvrđena u večernjim satima ili u noći sa petka na subotu.

Do petka traju predstavljanja ministarskih kandidata u novoj vladi, pa je isprva planirano da se o novoj vladi, koju parlament potvrđuje običnom većinom glasova, glasa početkom iduće sedmice, u ponedjeljak ili utorak, prenosi Hina, pozivajući se na slovenske medije.

Jedan od razloga za ubrzavanje procedure je što brža tranzicija iz situacije u kojoj vlada Marjana Šareca od kraja januara, nakon što je on odstupio, ima još samo tehnički mandat, a naročito za što bolje suočavanje s krizom oko sve većeg broja slučajeva infekcije korona virusom.

Porast inficiranih korona virusom

Slovenija je u srijedu zabilježila velik porast potvrđenih zaraza u odnosu na prethodni dan, pa je brojka inficiranih po službenim podacima iznosila 57 potvrđenih slučajeva, uz ukupno 2.270 testiranih.

Radi sprečavanja unosa infekcije iz Italije, Slovenija je najavila operacionalizaciju zatvaranja granice s Italijom pri ulasku iz te države za sve strane državljane koji u Sloveniji nemaju prebivalište, pa će takvi moći ući na šest kontrolnih tačaka ako imaju potvrdu da nisu zaraženi korona virusom.

Predsjednik buduće vlade Janez Janša izjavio je da je Šarecova vlada prihvatila neke njegove prijedloge u vezi s ograničavanjem novih slučajeva korona virusa, ali neke i ne, te da bi situacija bila drugačija da je, kako je sam predlagao, sastanak državnog Vijeća za nacionalnu sigurnost održan još prije tri sedmice i donio potrebne restrikcije, a ne tek u utorak, kako se dogodilo.

Janša u Sloveniji među biračima desnog spektra ima reputaciju lidera za vanredne i krizne situacije, kad je potrebna disciplina, što se vuče iz vremena odvajanja Slovenije iz nekadašnje SFRJ, kada je bio ministar odbrane, ali i iz vremena njegove kratkotrajne jednogodišnje vlade od 2012. do 2013. godine, kada je predlagao mjere za obuzdavanje loših kredita u slovenskim bankama te uvodio rezove u javni sektor.

Izvor: Agencije