Nova razmjena vatre Turske i Sirije

Turska vojska uzvratila je paljbu  nakon što je raketa ispaljena iz Sirije eksplodirala u turskoj pokrajini Hatay, izvijestio je reporter Al Jazeere Adnan Rondić.

Rondić se javio iz turskog pograničnog grada Akcakale, gdje je u srijedu izveden sirijski napad u kojem je ubijeno petero i ranjeno desetero ljudi. 

Nakon tog napada, turska vojska je u srijedu navečer i u četvrtak ujutro odgovorila topovskom paljbom na položaje sirijske vojske.

Odobrena vojna akcija

Turski Parlament u četvrtak je odobrio vojnu akciju protiv Sirije zbog ubistva turskih civila.

Kako je za agenciju Anadolija potpvrdio guverner Hataya Mehmet Celalettin Lekesiz, minobacačka granata ispaljena sa sirijske teritorije eksplodirala je u blizini turskog grada Yayladagi u večernjim satima u petak.

Lekesiz je rekao da u eksploziji nije bilo stradalih.

Prema  njegovim riječima, turska vojska je uzvratila artiljerijskom paljbom.

Mještani sela Asagipulluyazi potvrdili su da su čuli pucnje, prenosi Anadolija.

S druge strane, još jedna minobacačka granata koje je u četvrtak ispaljena iz Sirije pogodila je poljoprivredno zemljište u naselju Hacipasa, koje pripada turskom gradu Altinozu.

Rondić je kazao da se i u Akcakaleu čulo granatiranje u večernjim satima u petak.

“Najvjerovatnije, radi se o borbama sirijske opozicije i snaga predsjednika Bashara al-Assada s druge strane sirijske granice”, izvijestio je on u 20 sati.

“Mi smo prije nekoliko sati uspjeli doći do tursko-sirijske granice i vidjeli smo veliki broj  pripadnika turske pješadije.”

Rondić je kazao da se i retorika zaoštrava u Turskoj.

Premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je na skupu u petak da koliko god Turska ne želi rat sa Sirijom, taj rat je poprilično blizu.

“Onima koji pokušavaju testirati tursko strpljenje, njen ugled i dostojanstvo, poručujem da prave veliku grešku”, rekao je Erdogan.

Ranije u petak, Rondić je izvijestio da se situacija u Akcakaleu stabilizira.

“Ulice su pune stanovnika. Situacija se stabilizira, za razliku od jučer kada su radnje i škole bile zatvorene. Stanovnici Akcakalea zapravo žive mjesecima u jednoj vanrednoj situaciji”, kazao je naš reporter.

“Jedan dan djeca idu u školu, narednih nekoliko dana ne idu. U Siriji živi veliki broj njihove rodbine. Jedan od stanovnika kaže da je do prije tri dana u njegovoj kući bilo 11 članova njegove obitelji iz Sirije.”

Među žrtvama sirijskog napada bila je i jedna turska državljanka i njeno četvero djece.

Stav UN-a

Odluka turskog Parlamenta da odobri vojnu akciju izazvala je demonstracije ljudi koji su tvrdili da ne žele rat, dok su drugi građani Turske podržali odluku vlasti.

“Nema nečega što bi se moglo nazvati nacionalnim konsenzusom. Bilo je vrijeme da se donesu konkretne mjere”, kazao je Rondić.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) oštro je osudilo napad Sirije na Akcakale.


Boško Picula o tursko-sirijskom sukobu

Međutim, zbog insistiranja Rusije, u konačnoj verziji izjave, taj događaj se ipak ne tretira kao opasnost za svjetski mir.

„Članovi Vijeća sigurnosti posebno su zabrinuti činjenicom da sirijska kriza snažno utječe i na sigurnost u regiji. Zbog toga tražimo da takve povrede međunarodnog prava prestanu odmah i da se ne ponavljaju”, rekao je predsjedavajući Vijeća sigurnosti Gert Rosenthal.

“Sirijske vlasti pozivamo da u potpunosti poštuju suverenitet i teritorijalni integritet svojih susjeda, a  sve ostale na suzdržanost”.

Moskva je u Vijeću sigurnosti UN-a spriječila da sirijski napad bude nazvan “prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti”, što bi omogućilo širi angažman Vijeća.

Kako se ističe u usvojenom saopćenju UN-a, napad pokazuje veliki utjecaj sirijske krize na regionalni mir i stabilnost.

U četvrtak je Erdogan kazao da Turska “ne planira zaratiti sa Sirijom”.

“Na tom području želimo samo mir i sigurnost. To je naš cilj. Ne planiramo zaratiti sa Sirijom”, rekao je Erdogan u Ankari na zajedničkoj konferenciji za medije s prvim iranskim potpredsjednikom Mohammadom Rezom Rahimijem.

“Jedan od najboljih načina za sprečavanje rata jest uspješno odvraćanje”, istakao je, dodavši da je cilj glasanja u turskom Parlamentu bila uspostava sistema odvraćanja.

‘Gnusni napad’

Premijer Turske je, ipak, pozvao Damask da ne iskušava strpljenje Ankare, a napad na svoju zemlju je nazvao “gnusnim”, prenosi Hina.

“Turska država je kadra zaštititi svoje građane i svoje granice. Neka niko i ne pomisli staviti na kušnju našu odlučnost u vezi s tim”, upozorio je.

Erdogan je podsjetio da je Turska već sedam puta bila izložena sirijskoj paljbi prije ove smrtonosne u srijedu i da sve dosad nije uzvraćala.

Ni Sirija ne želi porast sukoba s Turskom, izjavio je sirijski ambasador u UN-u Bashar Jaafari, dok su NATO i Zapad podržali Tursku, ali i pozvali na suzdržanost.

U međuvremenu nastavljeni su sukobi. Sirijski pobunjenici tvrde da su u blizini Damaska osvojili jednu zračnu bazu sa izvjesnom količinom raketa. 

Napad na bazu izveo je pobunjenički bataljon iz grada Dume, nekoliko kilometara istočno od prijestolnice.

Sirijski aktivisti saopćili su da Vladini avioni bombardiraju centralni grad Homs, jedno od žarišta 18-mjesečne pobune protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Assadovi vojnici napali su dio grada, Kaldiju, tenkovima, minobacačima i avionima.

Uništavanje kulturnih spomenika

Kako se sirijski sukob nastavlja, sve su veće štete i na kulturno-historijskom naslijeđu. Stari dio grada u Damasku jedno je od područja koje je UNESCO proglasio svjetskom baštinom.

Stanovnici Damaska veoma su zabrinuti za budućnost drevnog grada.

„Uznemireni smo zbog svega što se dešava. Nadamo se da Sirija može vratiti svoju sjajnu prošlost, jer je sve stvarno prelijepo”, kaže jedan stanovnik.

„I ovdje je došlo do sukoba, ali srećom nisu trajali dugo. Ne bismo trebali dopustiti da uništimo svoj životni okoliš.”

Prema riječima arheologa Amira Nagyja, mnoge stare građevine se nažalost koriste i kao vojna utvrđenja.

„Uništavanje spomenika ukazuje na gubitak naše kulture i prošlosti. Ako jedan narod izgubi svoju prošlost, gubi se u sadašnjosti”, rekao je on.

Od marta 2011. godine, kada je u Siriji počeo ustanak protiv Assadovog režima, širom zemlje poginulo je oko 30.000 ljudi, dok je više od 200.000 Sirijaca napustilo ovu zemlju.

Izvori: Al Jazeera i agencije