Oglasi

Nova inicijativa WHO za pomoć 1,3 milijardi ljudi

Dokazi otkrivaju da su pušači ranjiviji nego nepušači na razvijanje težih formi COVID-19.
Ako je, međutim, korisnicima potrebna motivacija da napuste tu naviku, pandemija im pruža pravi podsticaj, kazao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus EPA

Svjetska zdravstvena organizcija (WHO) objavila je da pokreće inicijativu pomaganja 1,3 milijarde korisnika duhana da se riješe te navike tokom aktuelne pandemije COVID-19.

Pristupna inicijativa za odvikavanje od duhana pomoći će ljudima da imaju besplatan pristup resursima koji su im potrebni da se odviknu od korištenja duhanskih proizvoda, poput terapije zamjene nikotina i pristupa digitalnom zdravstvenom radniku radi traženja savjeta, saopćio je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pušenje odnosi osam miliona života godišnje

Sudeći po agenciji UN-a za javno zdravstvo, pušenje odnosi osam miliona života svake godine, a dokazi otkrivaju da su pušači ranjiviji nego nepušači na razvijanje težih formi COVID-19.

“Ako je, međutim, korisnicima potrebna motivacija da napuste tu naviku, pandemija im pruža pravi podsticaj”, kazao je Tedros.

Inicijativu predvodi WHO, skupa s Međuagencijskom radnom grupom UN-a za borbu protiv neprenosivih bolesti (NCD).

WHO će prvo pokrenuti inicijativu u Jordanu i potom je proširiti globalno u narednim mjesecima, kazao je Tedros, prenosi Fena pozivajući se na Xinhua.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.