Norveški plin ne može zamijeniti ruski

Norveška je ove godine proizvela 106 milijardi kubika plina (EPA)

Norveški ministar energetike Tord Lien poslao je pismo dužnosnicima Europske unije (EU) u kojem ih upozorava kako Norveška nema kapacitete da bude dovoljna alternativa ukoliko Rusija obustavi isporuku plina europskim zemljama

List Aftenposten prenosi kako je ministar Lien istaknuo da Norveška nema dovoljne količine plina za podmirenje potreba svih 28 članica EU-a.

Napominjući kako nije moguće povećati proizvodne kapacitete Norveške, ministar Lien je kazao da bi takav pokušaj donio velike pritiske norveškim vlastima.

Nakon početka krize u Ukrajini i najava da bi Moskva mogla obustaviti isporuku plina Europi, dužnosnici EU-a su se za alternativu prvo obratili Norveškoj, drugom najvećem distributeru spomenutog energenta Europi.

Krajem rujna održana je i konferencija o toj temi kad je Norveška jasno navela da nema mogućnost povećanja proizvodnih kapaciteta.

Ukrajina čeka sporazum sa Rusijom

Norveška je ove godine proizvela 106 milijardi kubika plina, a iduće godine planira proizvesti milijardu prostornih metara manje.

Te brojke su, također, jasni pokazatelji da EU ne može očekivati dodatne količine plina iz te zemlje u slučaju da Rusija zatvori ventile.

Prethodno je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potvrdio da je njegova zemlja postigla dogovor s Rusijom o isporuci plina ove zime, rekavši kako će „Ukrajina imati plin i imati grijanje“.

Vjeruje da će sporazum o tome službeno biti potpisan tokom iduće runde pregovora o plinu, u kojima posreduje EU, a koji će biti održani u utorak u Bruxellesu.

Izvor: Agencije