Norveška obustavila isporuke oružja Emiratima

Husi kontroliraju skoro kompletan sjeverni dio Jemena i glavni grad Sanu (EPA)

Norveška je suspendirala izvoz oružja i municije u Ujedinjene Arapske Emirate, zbog bojazni da bi ta sredstva mogla biti iskorištena u ratu u Jemenu, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje.

UAE su dio koalicije, na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja se od 2015. godine bori protiv grupe Husi, koja ima podršku Irana.

Koalicija je u martu 2015. godine pokrenula masovne zračne napade protiv pobunjenika, s ciljem da ponovo dovede na vlast predsjednika Abd-Rabbu Mansoura Hadija.

Husi kontroliraju skoro kompletan sjeverni deo Jemena i glavni grad Sanu, u ratu u kojem je, prema podacima Ujedinjenih naroda, poginulo više od 60.000 ljudi, a raseljeno više od tri miliona.

Zabrinutost zbog humanitarne situacije

Iako za sada nema dokaza da je norveška municija korištena u Jemenu, postoji rizik od učešća vojske UAE-a u događajima u toj zemlji, navodi norveško Ministarstvo vanjskih poslova.

Postojeće dozvole za izvoz oružja su poništene, a nove neće biti izdavane pod sadašnjim okolnostima, dodaje se u saopćenju.

“Oružani sukob u Jemenu je ozbiljan i postoji velika zabrinutost zbog humanitarne situacije”, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Tokom 2016. godine Norveška je izvezla oružje i municiju u UAE u vrijednosti od 9,7 miliona dolara.

Izvor: Al jazeera