Nokia otpušta još 10.000 radnika

Poslovnice u kanadskom gradu Burnabyju (na fotografiji) i njemačkom gradu Ulmu bit će zatvorene (AP)
Objavljena kupovina Scaladoa

Nokia je objavila kupovinu firme Scalado, kako bi poboljšala tehnologiju fotografskih uređaja u svojim smartphoneima – “lumija”, objavljeno je u Helsinkiju.

Iznos te transakcije, međutim, nije saopćen.

Firma Scalado je osnovana 2000. godine sa sjedištem u Švedskoj, a bavi se, prije svega, tehnologijom digitalnog snimanja fotografskim aparatima u smartphoneima.

Kompanija je razvila sistem koji omogućava optimizaciju performansi za telefone s manjom memorijom i sporijim procesorom.

Ta tehnologija Scalada, koji već više od 10 godina sarađuje s Nokiom, kako se procjenjuje trenutno je instalirana u više od milijardu uređaja.

Finska kompanija za proizvodnju mobilnih telefona Nokia najavila je u četvrtak dodatne mjere za smanjenje troškova, uključujući ukidanje 10.000 radnih mjesta širom svijeta do 2013. godine.

Ovo otpuštanje trebalo bi se odnositi na zaposlene u prodaji i informacionom sektoru.

Poslovnice u kanadskom gradu Burnabyju i njemačkom gradu Ulmu bit će zatvorene, dok će u Finskoj ostati samo sektor za istraživanja i razvoj.

Kompaniju će napustiti Jerry DeVard, Mary McDowell i Niklas Savender, koji su radili u upravi kompanije.

Od septembra 2010. godine, od kada kompaniju predvodi Steven Elop, ukinuto je blizu 40.000 radnih mjesta.

Kompanija je u novembru prošle godine najavila ukidanje radnih mjesta širom svijeta, kako bi do 2013. godine smanjila godišnje troškove za milijardu eura.

Izvor: Agencije