Njemački sud odbacio zahtjev za vraćanje Puigdemonta u pritvor

Puigdemont je iz zatvora pušten 6. aprila nakon odluke suda da ne može biti izručen zbog pobune (EPA)

Sud u Njemačkoj odbacio je zahtjev tužilaštva da katalonski čelnik Carles Puigdemont bude vraćen u pritvor do odluke o njegovom izručenju Španiji.

Puigdemonta je njemačka policija privela 25. marta, a Španija je izdala evropski zahtjev za hapšenje i izručenje po optužbi za pobunu i zloupotrebu službenog položaja, prenosi AP.

Iz zatvora je pušten 6. aprila nakon odluke suda da ne može biti izručen zbog pobune, ali tužilaštvo u Schleswigu saopćilo je da nove informacije koje su dobili od španskih vlasti ukazuju da bi to bilo moguće.

Tužioci su zatražili ponovno hapšenje Puigdemonta, a regionalni sud u Schleswigu odbio je taj zahtjev.

Neizvjesnost u Kataloniji

Vlada Španije odbila je u ponedjeljak prihvatiti novu vladu Katalonije jer se u njoj nalaze ministri optuženi za pobunu protiv Španije, čime se nastavlja neizvjesnost u pokrajini na obali Sredozemnog mora sa 7,5 miliona stanovnika.

Vlada u Madridu objavila je službeni dokument u kojem nije potvrdila predložene ministre premda na njima insistira novi predsjednik Vlade Katalonije Quim Torra.

U decembru su u Kataloniji održani prijevremeni parlamentarni izbori na kojima su većinu mjesta osvojili zagovornici nezavisnosti. Oni i dalje legalno izabranim predsjednikom smatraju bivšeg predsjednika Vlade Carlesa Puigdemonta.

Nakon što ga nisu mogli izabrati, separatisti su na to mjesto izabrali Torru, koji je je u ponedjeljak posjetio katalonske zvaničnike pritvorene pored Madrida.

Izvor: Agencije