Oglasi

Njemački ministar za spajanje odbrambene industrije EU-a

Olaf Scholz smatra da su sistemi naoružanja previše rasparčani širom Evrope.
Njemačka i Francuska su ranije dogovorile razvijanje evropskog borbenog avionaEPA

Njemački ministar finansija Olaf Scholz založio se za spajanje u okviru evropske odbrambene industrije kako bi se više isplatili troškovi nabavke oružja.

Scholz je na poslovnoj konferenciji u Parizu rekao da vlade koncentriraju previše troškova nabavke u lokalnim kompanijama, uz ocjenu da su sistemi naoružanja previše "rasparčani" širom Evrope, prenosi Reuters.

"Mi moramo podržati spajanja ne samo pod liderstvom naših sopstvenih nacionalnih šampiona, čime ćemo postići bolje integriranu odbrambenu politiku, već ćemo time osigurati unutrašnju sigurnost i pretvoriti EU u ozbiljnog igrača unutar globalne vojne arhitekture", kazao je Scholz.

Zajednički projekt

Njemačka i Francuska su ranije dogovorile razvijanje evropskog borbenog aviona, koji bi trebao zamijeniti avione u postojećim evropskim flotama.

To je dogovoreno na zajedničkoj sjednica vlada Francuske i Njemačke u Parizu, a dio je nove odbrambene i sigurnosne saradnje dvije zemlje.

Francuska i Njemačka su, također, dogovorile razvoj narednog modela borbenog helikoptera Tigar, kao i pokretanje projekta EURODRON do 2019. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.