Njemačka zvaničnica: Bin Zayed odgovoran za najveću katastrofu na planeti

Prestolonasljednik Abu Dhabija dobio je poziv od Angele Merkel da posjeti Njemačku (Arhiva)

Claudia Roth, potpredsjednica njemačkog parlamenta (Bundestag), optužila je prestolonasljednika Abu Dhabija Mohammeda bin Zayeda za učešće u izazivanju najveće humanitarne katastrofe na svijetu kad je u utorak navečer počeo svoju posjetu Njemačkoj.

Njemačka političarka smatra da “prestolonasljednik Abu Dhabija, kao zamjenik vrhovnog zapovjednika oružanih snaga [Ujedinenih Arapskih Emirata], ima pristup ogromnim finansijskim i vojnim kapacitetima, koje beskrupulozno koristi kako bi podržao autokratske i vladare koji se protive ljudskim pravima u državama poput Egipta, Libije i Sudana”.

‘Hitno okončati rat u Jemenu’

Roth je od njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera zatražila da pronađe “nedvosmislene riječi” i jasno istakne prestolonasljedniku da “Njemačka i Evropa očekuju radikalnu političku promjenu i hitno okončanje rata u Jemenu”.

Bin Zayed je u utorak doputovao u Berlin, u dvodnevnu službenu posjetu Njemačkoj, tokom koje će se sastati s predsjednikom Steinmeierom, kancelarkom Angelom Merkel te visokim zvaničnicima i predstavnicima niza njemačkih kompanija.

Prestolonasljednik Abu Dhabija dobio je poziv od Angele Merkel da posjeti Njemačku tokom njihovog telefonskog razgovora krajem aprila. 

Izvor: Al Jazeera i agencije