Oglasi

Njemačka zvaničnica: Bin Zayed odgovoran za najveću katastrofu na planeti

Prestolonasljednik Abu Dhabija koristi finansije kako bi podržao autokratske vladare u državama poput Egipta, Libije i Sudana.
Prestolonasljednik Abu Dhabija dobio je poziv od Angele Merkel da posjeti NjemačkuArhiva

Claudia Roth, potpredsjednica njemačkog parlamenta (Bundestag), optužila je prestolonasljednika Abu Dhabija Mohammeda bin Zayeda za učešće u izazivanju najveće humanitarne katastrofe na svijetu kad je u utorak navečer počeo svoju posjetu Njemačkoj.

Njemačka političarka smatra da "prestolonasljednik Abu Dhabija, kao zamjenik vrhovnog zapovjednika oružanih snaga [Ujedinenih Arapskih Emirata], ima pristup ogromnim finansijskim i vojnim kapacitetima, koje beskrupulozno koristi kako bi podržao autokratske i vladare koji se protive ljudskim pravima u državama poput Egipta, Libije i Sudana".

'Hitno okončati rat u Jemenu'

Roth je od njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera zatražila da pronađe "nedvosmislene riječi" i jasno istakne prestolonasljedniku da "Njemačka i Evropa očekuju radikalnu političku promjenu i hitno okončanje rata u Jemenu".

Bin Zayed je u utorak doputovao u Berlin, u dvodnevnu službenu posjetu Njemačkoj, tokom koje će se sastati s predsjednikom Steinmeierom, kancelarkom Angelom Merkel te visokim zvaničnicima i predstavnicima niza njemačkih kompanija.

Prestolonasljednik Abu Dhabija dobio je poziv od Angele Merkel da posjeti Njemačku tokom njihovog telefonskog razgovora krajem aprila. 

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.