Njemačka želi zaposliti zdravstvene radnike sa Filipina

Sekretar ministarstva zdravstva Njemačke Sabine Weiss je rekla da bi obje zemlje imale korist od sporazuma (EPA)

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn želi sklopiti sporazume koji će radnicima u zdravstvenoj njezi iz stranih zemalja poput Kosova i Filipina omogućiti zapošljavanje u Njemačkoj.

Sabine Weiss, državni sekretar Ministarstva zdravstva, u ponedjeljak je na Filipinima razgovarala o sporazumu kojim bi Njemačka riješila problem nestašice njegovatelja, javlja Hina.

Spahn je sličan sporazum potpisala i kosovskim ministrom zdravstva prošlog mjeseca.

Njemačka ima oko 40.000 slobodnih radnih mjesta za djelatnosti zdravstvene njege, posebno za njegovatelje starijih i bolesnih osoba.

Weiss je u ponedjeljak rekla da bi obje zemlje imale korist od takvog sporazuma.

Potpisan sporazum s Kosovom

„Za nas on predstavlja rješenja za nestašicu kvalificirane radne snage u djelatnostima zdravstvene njege. No, dobro je i za Filipine, čiji mladi tako dobivaju privlačne poslovne ponude i mogućnost za učenje“, rekla je Weiss.

Weiss također planira posjetiti njemačku školu stranih jezika za radnike iz Filipina u instutu Goethe u Manili.

U utorak bi se trebala sastati s filipinskim ministrom rada i predstavnicima međunarodnih agencija za zapošljavanje.

Prema njemačkom ministarstvu zdravstva, u prvoj polovini godine na Filipinima je njegovateljima izdano više od 25.000 pasoša , a njih 1.500 doći će u Njemačku.

Spahn je u julu potpisala sporazum s Kosovom koji će hiljadama radnica omogućiti dolazak u Njemačku, a Njemačka će zauzvrat Kosovu pomoći u poboljšanju zdravstvenog sistema.

Izvor: Agencije