Oglasi

Njemačka vratila Italiji remek djelo 'Vaza s cvijećem'

Sliku Jana van Huysuma tokom Drugog svjetskog rata ukraoje nacistički vojnik kao poklon za suprugu.
Slika vraćena muzeju u FirenciEPA

Holandsku sliku mrtve prirode, koju je opljačkao nacistički vojnik kao poklon za suprugu, vratila je Njemačka muzeju u Firenci.

Ministri vanjskih poslova Njemačke i Italije u petak su bili prisutni u palati Pitti, renesansnoj palati koja je dio galerija Uffizi, kada su povučene grimizne zavjese ispred slike "Vaza s cvijećem", remek djela Jana van Huysuma, čuvenog po  smislu za detalje u svojim slikama cvijeća.

Građanska i moralna hrabrost

Direktor Uffizija, Njemac Eike Schmid ranije je u ovoj godini tražio od svoje matične zemlje da vrati sliku, postavljajući u jednom trenutku fotografije slike s oznakom "tražena" kako bi dramatizirao svoj apel.

Italijanski ministar vanjskih polova Enzo Moavero pozdravio je "građansku i moralnu hrabrost "njemačkog direktora italijanskog muzeja"  u njegovim nastojanjima da osigura vraćanje slike, prenosi Associated  Press.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.