Njemačka vojska u vrlo lošem stanju

Njemačke oružane snage u vrlo su lošem stanju, navodi se u novom nezavisnom izvješću konzultantske kuće KPMG.

Dužnosnici te zemlje ističu da žele imati veću ulogu na međunarodnoj sceni, uključujući i slanje vojske gdje je potrebno. Međutim, čini se da će to biti veliki izazov. 

U novom izvješću ističe se žalosno stanje njemačkih oružanih snaga i navodi čak 140 nedostataka, između ostalog da je previše opterećena i slabo opremljena.

Ali ministrica obrane Njemačke Ursula von der Leyen to je predstavila kao priliku za poboljšanje.

Neugodne sedmice

“Sada imamo dobar temelj i prikaz izvana, kao i stručno izvješće Ministarstva obrane, koji pokazuju slabe točke i potrebu za djelovanjem. Bit će to svakako težak zadatak, ali moramo ga obaviti idućih tjedana i mjeseci”, rekla je Leyen.

Bila su ovo neugodna dva tjedna za njemačku vojsku. Ministrica je došla u nenajavljen posjet sjevernom Iraku, povodom isporuke njemačkog oružja kurdskim borcima.

No, zrakoplov koji je prevozio oružje na putu se pokvario.

Druga letjelica, koja je isporučivala pomoć područjima pogođenim ebolom u Zapadnoj Africi, preusmjerena je na Kanarske otoke na popravak.

“Tek svaki četvrti helikopter mornarice Sea-lynk može letjeti. U funkciji je i samo petina mlažnjaka Eurofighter Typhoon. To znači da Njemačka ne bi bila u stanju da, recimo, priskoči u pomoć baltičkim zemljama u slučaju da budu napadnute. Berlin troši samo 1,3 posto svog BDP-a na obranu, što je manje od dva posto, koliko je obećao na sastancima NATO-a”, izvještava iz Berlina reporter Al Jazeere Nick Spicer.

Neplanirano razoružavanje zbog nemara

Oporbene stranke smatraju da će skandali i nova izvješća biti iskorišteni kako bi se promijenio stav javnosti, koja se tradicionalno protivi isticanju vojne moći.

“Mislim da bismo trebali pokrenuti stvarnu raspravu o tome želimo li vojsku koja je spremna intervenirati diljem svijeta. A to je ono što ministrica obrane želi naglasiti”, kaže Christine Buchholz iz stranke lijevih.

Njemačka vojska u ponedjeljak je najavila novu misiju, slanje svojih vojnika, zajedno s francuskim, u istočnu Ukrajinu, gdje bi nadgledali krhko primirje.

Njemački lideri možda imaju nove globalne ambicije, ali u kratkoročnom smislu, morat će riješiti problem koji neki u Berlinu opisuju sljedećim riječima: Njemačka se, zbog nemara, neplanirano počela razoružavati.

Izvor: Al Jazeera