Oglasi

Vlada Njemačke ukinut će finansiranje ekstremnih stranaka

Ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere kaže kako se želi okončati finansiranje stranaka koje teže rušenju ustavnog poretka.
Porezna sredstva za NPD predstavljaju direktnu investiciju u ekstremno desno huškanje, tvrde ministriEPA

"Vlada Njemačke želi stvoriti zakonske osnove za ukidanje finansiranja ekstremno desnih stranaka, poput Nacionalno-demokratske stranke Njemačke", najavio je u petak ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere.

"Pokrenuo sam inicijativu za donošenje zakonskih osnova koji bi omogućili isključivanje ekstremno desnih stranaka iz sistema finansiranje političkih snaga u Njemačkoj", rekao je De Maiziere (Kršćansko-demokratska unija).

On je napomenuo kako je "teško izdrživa" situacija u kojoj država mora finansirati stranke koje teže rušenju ustavnog poretka.

Ministar pravosuđa Heiko Maas (Socijaldemokratska partija Njemačke) podržao je inicijativu i izrazio nadu da će zakonske promjene biti donesene još u ovom izbornom razdoblju, koje traje do jeseni.

I on smatra kako je neodrživa situacija po kojoj država mora finansirati stranke koje ju žele ukinuti.

Neuspjela zabrana NPD-a

"Država nije dužna finansirati protivnike demokratije. Porezna sredstva za NPD predstavljaju direktnu investiciju u ekstremno desno huškanje", rekao je Maas.

Pozadina ove inicijative jest odluka Ustavnog suda Njemačke iz januara ove godine u procesu zabrane NPD-a.

Ustavni sud tom prilikom odbio je zabraniti NPD zbog njene male važnosti za političku sliku Njemačke, ali je u presudi politici otvorio vrata za pokretanje zakonske inicijative koja bi državi omogućila uskraćivanje finansiranja stranaka koje se protive ustavnom poretku.

NPD ima više od 6.000 članova i prošle je godine izgubio posljednje predstavnike u nekom regionalnom parlamentu, ali i dalje ima predstavnike na lokalnim nivoima vlasti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.