Oglasi

Njemačka uvodi potpunu zabranu plastičnih vrećica

Vlada i predstavnici maloprodaje postigli su dogovor o smanjenju upotrebe plastičnih vrećica još 2016.
Zabrana se ne odnosi na vrećice tanje od 15 mikrometaraEPA

Vlada Njemačke donijela je zakon o zabrani plastičnih vrećica u maloprodaji, s iznimkama za vrećice za voće i povrće.

"Plastične su vrećice simbol za uludo trošenje izvora. Za njihovu je proizvodnju potrebna nafta, a u uporabi su samo nekoliko minuta. A često završe i u prirodi, gdje su potrebne godine da se razgrade", izjavila je njemačka ministrica okoliša Svenja Schulze (Socijaldemokratska stranka Njemačke – SPD) prilikom predstavljanja zakona u srijedu.

Objasnila je kako je upotreba plastičnih vrećica od 2016., kada su Vlada i predstavnici maloprodaje postigli dogovor o smanjenju upotrebe plastičnih vrećica, drastično smanjena, i to sa 70 vrećica po stanovniku u 2015. na 20 u 2018. godini.

"Zabrana bi trebala uroditi time da upotreba vrećica bude smanjena na nulu", objasnila je Schulze, prenosi Hina.

Kazna i do 100.000 eura

Zabrana se ne odnosi na vrećice tanje od 15 mikrometara, što se odnosi na one vrećice koje se u maloprodaji koriste za pakiranje voća i povrća.

Kako je objasnila ministrica, od zabrane te vrste vrećica odustalo se zbog toga što bi dodatno industrijsko pakiranje voća i povrća izazvalo još veću gomilu plastičnog otpada.

Od zabrane su izuzete i vrećice za smeće.

U slučaju da se ne poštuje taj zakon predviđene su kazne do 100.000 eura.

Odluku Vlade još mora potvrditi Bundestag.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.