Oglasi

Njemačka traži odvajanje islamskih udruženja od Turske

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer je od islamskih udruženja zatražio da se postepeno odvoje od veza u inostranstvu.
Islamske zajednice bi se trebale same finansirati i brinuti za edukaciju imama u Njemačkoj, kaže Horst SeehoferEPA

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer zatražio je u srijedu od islamskih udruženja u Njemačkoj, prilikom otvaranja Islamske konferencije u Berlinu, da se odvoje od svojih finansijera iz inostranstva i okrenu njemačkim strukturama.

"Centralno pitanje je kako pronaći načina da podržavamo islam koji dijeli vrijednosti i životna pravila koja vladaju u Njemačkoj: jedan islam u, iz i za Njemačku", rekao je on prilikom otvaranja dvodnevne konferencije, na kojoj će 240 sudionika raspravljati o ulozi islama u njemačkom društvu.

Seehofer je od islamskih udruženja u Njemačkoj zatražio da se postepeno odvoje od veza u inostranstvu, što se posebno odnosi na Tursku.

U Njemačkoj 900 džamija

"Islamske zajednice bi se trebale same finansirati i same brinuti za edukaciju imama u Njemačkoj", kazao je Seehofer.

Na udaru kritika se posljednjih godina posebno nalazila organizacija DITIB, u čiju nadležnost spada najveći broj džamija u Njemačkoj i koja se nalazi pod direktnom kontrolom službene Ankare, koja iz Turske šalje imame u Njemačku, u kojoj se nalazi oko 900 džamija.

Neki imami su bili osumnjičeni da su špijunirali vjernike te podatke, posebno o sljedbenicima imama Fethullaha Gulena, kojeg Ankara optužuje za pokušaj puča 2016. godine, dostavljali konzulatima u Njemačkoj.

Seehofer je najavio mogućnost da njemačka država finansira islamsku zajednicu u Njemačkoj.

'Islam (ni)je dio Njemačke'

Tradiciju održavanja Islamske konferencije pokrenuo je 2006. godine tadašnji ministar unutrašnjih Wolfgang Schaeuble.

Novi ministar unutrašnjih poslova Seehofer, koji unutar demokršćanske Unije CDU/CSU zastupa konzervativnu opciju, u prošlosti se više puta istakao zahtjevima za boljom integracijom u njemačko društvo upućenu muslimanima.

Prije nekoliko mjeseci Seehofer se otvoreno suprotstavio stavovima kancelarke Angele Merkel o pripadnosti islama Njemačkoj te je rekao kako "islam nije dio Njemačke".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.