Oglasi

Njemačka traži od Francuske da mjesto u UN-u ustupi Uniji

Francuska bi mogla postati stalni ambasador Evropske unije u Ujedinjenim narodima, kaže njemački ministar finansija Olaf Scholz.
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ima pet stalnih i deset nestalnih članicaArhiva

Njemački ministar finansija Olaf Scholz predložio je u srijedu da Francuska odustane od svog mjesta stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i ustupi ga Evropskoj uniji, kako bi "progovorila jednim glasom" na svjetskoj pozornici.

"Shvatam da bi za to trebalo biti nekih uvjeravanja u Parizu, ali je to snažan i mudar cilj", rekao je on u opširnom govoru u Berlinu posvećenom budućnosti EU-a.

"Kako bi ublažila bol zbog gubljenja pozicije stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, Francuska bi mogla postati stalni ambasador EU-a u UN-u“, dodao je Scholz, koji je i njemački vicekancelar.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti

Francuska je jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a otkako je Svjetska organizacija oformljena 1945. godine, nakon Drugog svjetskog rata, kako bi spriječila izbijanje sukoba velikog obima.

Stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, koje, osim Francuske uključuju Veliku Britaniju, Kinu, Rusiju i Sjedinjene Američke Države, najutjecajnije su zemlje u UN-u, jer imaju pravo veta na rezolucije UN-a.

Pored pet stalnih članica, Vijeće sigurnosti UN-a ima deset nestalnih članica, koje se biraju svake dvije godine.

Njemačka će početi svoj mandat u Vijeću sigurnosti UN-a u januaru.

Afričke zemlje traže dva stalna mjesta

U prošlosti su ponavljani pozivi za reformom Vijeća sigurnosti UN-a, dok su velike zemlje čija je ekonomija u ekspanziji tražile svoje mjesto u tom forumu.

Bivši američki predsjednik Barack Obama 2010. godine izrazio je podršku naporima Indije da postane članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Brazil i Japan izrazili su slične ambicije, dok su afričke zemlje pozivale da imaju dva stalna mjesta, kako bi se bolje zastupao kontinent koji je zanemaren kroz historiju, prenosi  agencija AFP.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.