Njemačka: Stopirane Tesline pripreme za izgradnju velike fabrike

Sud je naložio Tesli da obustavi sječu, koju je već počeo i koja bi bila završena za samo tri dana (EPA)

Sud u Njemačkoj naložio je kompaniji Tesla da privremeno obustavi pripreme za izgradnju svoje evropske velike fabrike.

Aktivisti za zaštitu životne sredine u Njemačkoj digli su glas protiv namjere ovog proizvođača automobila da siječe drveće kako bi raščistio zemljište za svoj novi pogon u državi Brandenburg, prenosi Tanjug, pozivajući se na američke medije.

Kompanija još nije dobila dozvolu za plan izgradnje svoje nove “gigafabrike”, ali joj je državna agencija za zaštitu životne sredine dala zeleno svjetlo da raskrči 92 hektara šumskog zemljišta.

Kompanija je, međutim, pretrpjela udarac nakon što je viši upravni sud grada Berlina i Brandenburga objavio da će razmotriti žalbu lokalne grupe ekoloških aktivista Zelena liga Brandenburg, koja se protivi krčenju šume.

Najavljeno zapošljavanje 12.000 osoba

Sud je naložio Tesli da obustavi sječu, koju je već počeo i koja bi bila završena za samo tri dana, izvijestila je njemačka državna radiotelevizija DW.

Tesla i lokalne vlasti imaju rok do utorka u podne da odgovore na presudu suda, objavio je na Twitteru ministar ekonomije Brandenburga Joerg Steinbach.

Iz Tesle nisu direktno komentirali sudsku naredbu, ali je kompanija na svojoj internet stranici detaljno iznijela svoje opredeljenje da “pošumi površinu koja je tri puta veća od fabričke parcele, različitim drvećem u njihovom autohtonom staništu, s potencijalom da postane drevna šuma”.

Kompanija je kupila 300 hektara zemlje u općini Gruenheid, planirajući ove godine početi izgradnju i da 2021. godine krene s proizvodnjom 10.000 komada svog SUV vozila “Model Y” sedmično.

Najavljeno je da će zaposliti 12.000 ljudi u Njemačkoj.

Izvor: Agencije