Oglasi

Njemačka što prije želi održivo rješenje za Kosovo

Zabrinuti smo i skeptični zbog ideje o razmjeni teritorija jer bi to moglo stvoriti još veće probleme na srednjoročnom i dugoročnom planu, kaže ambasador Njemačke u Srbiji Thomas Schieb.
Schieb: 'Glavni zadatak ambasade Njemačke jest da podrži evropski put Srbije i normalizaciju odnosa Srbije i Kosova'Tanjug/screenshot

Nemačka želi održivo rešenje za Kosovo, i to što pre, izjavio je u sredu nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib.

"Zabrinuti smo i skeptični zbog ideje o razmeni teritorija jer bi to rešenje moglo da stvori još veće probleme na srednjoročnom i dugoročnom planu", rekao je on na konferenciji "Bezbednosni izazovi zapadnog Balkana i Srbija" u organizaciji Centra za spoljnu politiku, koja se održava u Beogradu.

Naveo je da je glavni zadatak Ambasade Nemačke u Srbiji da podrži dva odvojena procesa: evropski put Srbije i normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

"Glavni zadatak naše ambasade je da pomogne Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i da postane članica EU-a. Istovremeno, želimo da podržimo normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i razgovore pod pokroviteljstvom EU-a", rekao je on i poručio da "nismo tu da govorimo kako to da radite nego da vas konstruktivno podržavamo".

'Zapadni Balkan blizak je srcu Njemačke'

Nemački ambasador, koji je nedavno preuzeo dužnost u Beogradu, podsetio je da su ta dva paralelna procesa visoko na agendi spoljne politike Berlina i dodao da je ceo zapadni Balkan blizak srcu Nemačke.

Podsetio je da ispunjenje uslova za članstvo u EU-u nije nimalo lak posao, da poglavlja moraju biti zatvorena, a ceo posao usklađen sa međunarodnom politikom, zajedničkom spoljnom, bezbednosnom i odbrambenom politikom.

To nije samo pitanje ekonomije i zakona nego i pitanje spoljne politike i upravljanja krizom, rekao je Šib i dodao da je na tom polju važno i učešće Srbije u određenim misijama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.