Njemačka šalje oružje iračkim Kurdima

Proširuje se koalicija protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), ali samo u Iraku.

Zračne udare najavila je Francuska, a pomoć Kurdima u naoružanju Češka i Njemačka.

Njemačka prvi put poslije Drugog svjetskog rata šalje oružje u ratnu zonu, ali ne i vojnike.

Za sada je jedino izvjesno da će ljudstvo na teren poslati Češka. Najavila je policajce kao pomoć Kurdima u borbi protiv snaga ISIL-a.

U Njemačkoj, oficir Christian Westendorf kaže da je oružje koje se isporučuje iračkim Kurdima snažno.

”Riječ je o efikasnim puškama koje zahtijevaju tek osnovnu obuku. Zbog toga su upravo one izabrane”, kazao je on.

„U Irak će biti poslano toliko vojnog materijala da će biti potrebne tri pošiljke kojima će se prebaciti 16.000 automatskih pušaka, 8.000 pištolja, kao i teški mitraljezi i protivtenkovsko naoružanje.. Njemačka ne šalje vojnike koji će se boriti u Iraku, ali tamo će poslati instruktore, dok će određeni broj kurdskih boraca doći ovamo na obuku”, javio je iz Njemačke reporter Al Jazeere Nick Spicer.

Samo trećina Nijemaca podržava ovaj potez, ali popularna kancelarka Angela Merkel u Parlamentu je objasnila da je slanje oružja kurdskim borcima, poznatim kao Pešmerga, pitanje nacionalne sigurnosti.

Sirija: ISIL se povlači 

U Siriji, pripadnici ISIL-a povukli su se sa nekoliko položaja u pokrajini na istoku Sirije zbog američkih prijetnji zračnim udarima, saopćili su pobunjenici.

ISIL je “počeo napuštati svoje baze i položaje u pokrajini Deir Ezzoru”, velik dio koje kontrolira ta naoružana skupina, rekao je za AFP Abou Ossama, borac s tog područja.

Ossama, s kojim je agencija stupila u vezu putem interneta, rekao je da su “zatvoreni” svi poznati položaji grupe u Eshari, oko 60 kilometara istočno od glavnog grada Deir Ezzora.

Pobunjenici su napustili i bivšu zgradu pokrajinske vlade u Deir Ezzoru, pretvorenu u najveće ISIL-ovo skladište oružja u regiji, dodao je.

“U gradu Mayadinu [blizu iračke granice] ISIL se povukao iz osam baza i ima otvorene samo tri baze”, dododao je.

“Povlače se čak s naftnih polja. Evakuirane su obitelji stranih pobunjenika koje su živjele u stambenim zgradama u blizini”, rekao je Ossama, kako prenosi Hina.

ISIL, koji se u sirijskom sukobu pojavio u proljeće 2013, ove godine se silovito borio sa suparničkim pobunjeničkim grupama i potisnuo ih iz naftom bogate pokrajine Deir Ezzora.

Režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada koji se istovremeno bori s pobunjenicima i s ISIL-om, još nadzire neke sektore u gradu Deir Ezzoru te vojni aerodrom u toj pokrajini.

Pripadnici skupine se povlače nakon prijetnje Washingtona da će proširiti zračne udare koje već izvodi protiv ISIL-a u Iraku.

Pobunjenici su ostali na položajima u Raqqi, najvećem uporištu ISIL-a u Siriji, rekao je borac koji se, iz straha od odmazde, skriva pod pseudonimom Fourat al Wafa.

“Baze su još ondje, premda je ISIL povukao oružje s nekih položaja. No, u gradu je i dalje prisutan”, poručio je putem interneta.

Izvor: Al Jazeera i agencije