Oglasi

Njemačka prošle godine na izbjeglice potrošila 23 milijarde eura

Berlin je sa 7,9 milijardi eura pomagao nekoliko afričkih zemalja u poboljšanju uvjeta života građana, što bi trebalo smanjiti broj izbjeglica.
Izbjeglice, MigrantiNjemačka je 2015. i 2016. primila najveći dio od preko milion izbjeglice koje su uglavnom iz SirijeEPA - Ilustracija

Njemačka vlada prošle godine je za izbjeglice potrošila rekordnu sumu od 23 milijarde eura, javlja u ponedjeljak agencija Reuters pozivajući se na njene interne spise.

Njemačka vlada je u 2018. na olakšavanje integracije više od milion izbjeglica kod kuće i na uklanjanje razloga izbjeglištva u zemljama porijekla utrošila 23 milijarde eura, što je deset posto više nego godinu dana ranije, proizlazi iz dokumenta Ministarstva finansija Njemačke, prenosi Hina.

Najviše je porasla stavka koja se odnosi na borbu protiv uzroka zbog kojih se izbjeglice odlučuju napustiti zemlje porijekla i uputiti se u Njemačku.

Porastao broj tražitelja azila iz Afrike

Njemačka tako sa 7,9 milijardi eura, ili 16 posto više nego ranije, pomaže nekoliko afričkih zemalja u poboljšanju uvjeta života građana, što bi trebalo smanjiti broj izbjeglica koji dolaze u Evropsku uniju.

Njemačka je 2015. i 2016. primila najveći dio od preko milion izbjeglice koje su uglavnom iz Sirije, ali i iz Iraka i Afganistana, došle u Njemačku.

Posljednjih godina je porastao broj tražitelja azila iz Afrike, posebno iz Nigerije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.