Oglasi

Njemačka povećava zalihe tableta joda za slučaj nuklearnog incidenta

Naručeno je 189,5 miliona tableta koje bi osigurale masovnu raspodjelu u slučaju radiološke ili nuklearne krize.
Njemačka je izmijenila smjernice za upravljanje problemima u nuklearnim elektranamaEPA/Arhiva

Njemačke vlasti povećavaju zalihe tableta joda koje mogu da pomognu građanima u slučaju nuklearnog incidenta.

Njemačka kancelarija za zaštitu od radijacije potvrdila je danas da je naručila 189,5 miliona tableta joda „da bi osigurala sigurnu i masovnu raspodjelu u slučaju radiološke ili nuklearne krize“.

Televizija WDR koja je prva izvijestila o povećanju zaliha, navela je da je naručena količina tableta četiri puta veća od sadašnjih zaliha, prenosi agencija Beta.

Mogu spriječiti rak štitne žlijezde

Ako se uzmu ubrzo nakon nuklearnog incidenta, tablete joda mogu da spriječe obolijevanje od raka štitne žlijezde.

Nakon katastrofe u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima 2011. godine, Njemačka je izmijenila smjernice za upravljanje problemima u nuklearnim elektranama.

Dok Njemačka planira da postepeno zatvori sve nuklearne elektrane do 2022. godine, nekoliko njenih susjeda, uključujući Belgiju, Francusku, Švicarsku i Češku, nastavit će da koriste nuklearne reaktore.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.