Oglasi

Njemačka platila milijardu eura za američke trupe

Ministarstvo odbrane SAD-a procjenjuje troškove za ovu godinu na 8,125 milijardi dolara.
Trenutno je oko 35.000 američkih vojnika stacionirano u NjemačkojEPA/Ilustracija

Njemačka je u proteklih deset godina platila oko milijardu eura za stacioniranje američke vojske na svojoj teritoriji, a SAD, čiji je predsjednik Donald Trump najavio povlačenje 9.500 vojnika, plaća višestruko više.

Dvije trećine tih troškova, 648,5 miliona eura, otpalo je na mjere izgradnje infrastrukture, a 333,9 miliona eura na takozvane posljedice odbrane, u koje spadaju štete izazvane od američkih vojnika te povratak američkih investicija u bivše baze.

Ovi podaci proizilaze iz odgovora Ministarstva finansija, na upit zastupnice ljevice Brigitte Freihold, prenosi Tanjug.

Prednosti od baza u Njemačkoj 

SAD, međutim, ima daleko veće troškove za stacioniranje svoje vojske u Njemačkoj.

Ministarstvo odbrane SAD-a procjenjuje troškove za ovu godinu na 8,125 milijardi dolara, što je 61 put više nego 132,4 miliona eura koliko je Njemačka izdvojila prošle godine u te svrhe.

Međutim, američka vojska ima ogromne prednosti od baza u Njemačkoj, jer preko njih snabdijeva vojnike, naprimjer, u misijama u Iraku i Afganistanu.

Trenutno je oko 35.000 američkih vojnika stacionirano u Njemačkoj.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.