Oglasi

Njemačka: Parlamentarcu oduzeta disertacija zbog plagiranja

Franku Steffelu (Kršćansko-demokratska unija) je oduzeta doktorsku titulu zbog doslovnog ili gotovo doslovnog preuzimanja dijelova tuđih radova.
Frank SteffelFrank Steffel je najavio pravne korake protiv odluke Predsjedništva Slobodnog univerzitetaEPA - Arhiva

Slobodno sveučilište u glavnom gradu Njemačke Berlinu oduzelo je doktorsku titulu zastupniku Bundestaga Kršćansko-demokratske unije - CDU Franku Steffelu zbog dokazanog plagiranja velikih dijelova doktorskog rada, priopćeno je u Berlinu.

"Franku Steffelu se predbacuje da je u svom doktorskom radu na brojnim mjestima doslovno ili gotovo doslovno preuzimao dijelove iz tuđih radova, bez da ih je kao takve i označio", piše u priopćenju Slobodnog sveučilišta, na kojem je Steffel 1999. godine doktorirao na temu razvoja poduzeća na području bivše Istočne Njemačke, prenosi Hina.

Steffel, koji je od 1999. godine parlamentarni zastupnik CDU-a za Berlin, najavio je pravne korake protiv odluke Predsjedništva Slobodnog sveučilišta.

Ostavke i optužbe

Ovo nije prvi put da su demokršćanski političari suočeni s optužbama za plagijat.

Godine 2015. aktualna je ministrica obrane Ursula von der Leyen bila suočena s optužbama da "najmanje 43 posto" njezine disertacije sa sveučilišta u Hannoveru "nije čisto".

Prije toga je 2013. godine Anette Schavan, ministrica obrazovanja i bliska suradnica kancelarke Angele Merkel (CDU), dala ostavku zbog optužbi o plagiranju većih dijelova doktorske disertacije.

Godine 2011. je tadašnji ministar obrane i velika politička nada demokršćana Karl Theodor zu Guttenberg dao ostavku nakon što mu je Sveučilište u Bayreuthu oduzelo doktorsku titulu zbog optužbe o plagiranju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.