Oglasi

Njemačka: Novi štrajk državnih službenika

Predstavnici sindikata u toj zemlji traže povećanje plata od 6 posto za uposlenike u javnom sektoru. 
U saopštenju sindikata se navodi da je u štrajku upozorenja u Berlinu učestvovalo blizu 12.000 državnih službenikaAnadolija

Državni službenici u Njemačkoj i danas su održali štrajk upozorenja, tražeći povećanje plata, javlja Anadolija.

Na hiljade državnih službenika u Berlinu i drugim gradovima u zemlji učestvovali su u štrajku upozorenja održanom na poziv nekoliko sindikata.

U saopštenju predstavnika sindikata se navodi da je u štrajku upozorenja u Berlinu učestvovalo blizu 12.000 državnih službenika, uključujući prosvjetne radnike, socijalne pedagoge, policajce i druge javne službenike.

Štrajkači su se okupili na trgu Alexander, a odatle su se zaputili prema Brandenburškim vratima. Okupljeni su tražili da u javni sektor i škole bude zaposlen veći broj osoba kao i povećanje plata.

Štrajkovi i narednih dana

Navodi se da je u pokrajini Saksoniji štrajkovalo oko 3.800 zaposlenih u javnom sektoru, a u Baden-Wurtenbergu i Bavarskoj po 400.

Sindikati, koji su i jučer organizovali štrajk upozorenja u mnogim njemačkim pokrajinama, planiraju štajkove nastaviti i narednih dana.

Predstavnici sindikata u toj zemlji traže povećanje plata od 6 posto za uposlenike u javnom sektoru. 

Treći krug pregovora sindikata i pokrajinskih vlasti trebao bi početi 28. februara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.