Njemačka najveći uvoznik ruskog plina

Do kraja godine Gazprom će početi isporuku plina i u Kinu (EPA)

Ruska državna plinska kompanija Gazprom prošle je godine izvezla u Europu 200,1 milijardu prostornih metara prirodnog plina i to najviše u Njemačku, Bjelorusiju, Italiju i Tursku.

Prema podacima koje je objavio Gazprom, najveći kupac bila je Njemačka s 58,5 milijardi kubika, a slijede Turska (23,9), Italija (22,8) i Velika Britanija (14,3 milijarde prostornih metara).

U Francusku je Gazprom lani izvezao 12,9 milijardi prostornih metara, u Austriju 12,3 milijarde, a u Nizozemsku 7,9 milijardi kubika plina. 

Bjelorusija najveći potrošač u bivšem SSSR-u

Među srednjeeuropskim zemljama, najveći uvoznik ruskog plina 2018. godine bila je Poljska, koja je uvezla 9,9 milijardi kubika, a slijede Mađarska (7,4 milijarde), Češka (6,5 milijardi) i Slovačka (5,1 milijarda prostornih metara).

Među zemljama bivšeg Sovjetskog saveza, po uvozu ruskog plina prednjači Bjelorusija s 20,3 milijarde prostornih metara, a zatim Kazahstan (3,2 milijarde), Moldavija (2,9 milijardi) i Ukrajina (2,7 milijardi prostornih metara) itd.

Potrošačima u Rusiji Gazprom je lani isporučio 271,6 milijardi prostornih metara prirodnog plina.

U izvješću se ne donose usporedbe s količinskim izvozom iz ranijih godina.

Uskoro plin i za Kinu

Kompanija je izvijestila i da će isporuka plina u Kinu plinovodom “Snaga Sibira” početi krajem godine, što je ranije nego što se planiralo.

U Kinu će Gazprom, prema potpisanom ugovoru, tijekom tridesetogodišnjeg razdoblja isporučivati 38 milijardi prostornih metara godišnje.

Gazprom napominje da je Kina 2018. godine prvi put postala vodeći svjetski uvoznik plina, s uvozom od 125,7 milijardi kubika. Pritom je najveći rast ostvaren u uvozu ukapljenog prirodnog plina, budući da Kina trenutno ne može potpuno podmiriti rastuće potrebe kroz postojeće plinovode.

Izvor: Agencije